295

ABP legt brief Tutu naast zich neer

Update: Pensioenfonds blijft, ondanks talloze oproepen tot staken, beleggen in Israëlische banken ... Open brief gaat vergezeld van 1,7 miljoen handtekeningen

De Zuid-Afrikaanse oud-aartsbisschop Desmond Tutu heeft een open brief geschreven aan pensioenfonds ABP. Daarin roept hij ABP op om niet langer te investeren in Israëlische banken die de uitbreiding van illegale Israëlische nederzettingen op Palestijns grondgebied ondersteunen.

Een woordvoerster van het pensioenfonds laat weten dat de brief vandaag op de agenda van de bestuursvergadering staat. Winnaar van de Nobelprijs voor de vrede Tutu vindt dat het ABP door de investeringen meewerkt aan het schenden van mensenrechten. In de brief schrijft hij onder meer:

Dit gaat niet over het nemen van een politiek besluit of pro-Palestijns of pro-Israëlisch zijn. Dit gaat er om dat het bestuur van ABP  zijn sociale, morele en wettelijke verantwoordelijkheid neemt. Het gaat er om het goede te doen en te laten zien de waardigheid van alle mensen in de regio –Palestijnen en Israëli’s – te onderschrijven. Uw leiderschap kan helpen de bestaande dynamiek tussen Israël en Palestina te veranderen en er een einde aan maken dat ABP wordt bevlekt door zijn collaboratie met Israëls bezetting.

ABP investeert voor 68 miljoen in drie Israëlische banken: Bank Hapoalim, Bank Leumi ende  Mizrahi Tefahot Bank. Pensioenuitvoerder PGGM besloot eerder dit jaar om zijn investeringen uit vijf Israëlische banken terug te halen. Vanaf dat moment luidt de oproep aan ABP dat voorbeeld te volgen. Een internationale petitie werd door 1,7 miljoen mensen ondertekend. Maar er zijn ook organisaties die lobbyen om dat tegen te gaan, zoals Christenen voor Israël, dat een mailcampagne richting ABP is begonnen.

Tot nu toe heeft het ABP zich steeds op het standpunt gesteld dat er noch nationaal, noch internationaal een verbod bestaat op het beleggen in de Israëlische banken.

Lees hier de brief van Desmond Tutu

Update 18.30
Pensioenfonds ABP heeft besloten de beleggingen in Israëlische banken te handhaven. Het ambtenarenfonds werd door oud-aartsbisschop Desmond Tutu opgeroepen de investeringen te staken, maar kiest er nu voor de brief naast zich neer te leggen.

De directie van ABP laat weten de brief, samen met de andere reacties ten aanzien van de beleggingen, te hebben bestudeerd en besproken, maar alle uitlatingen tegenstrijdig te vinden. Ook de petitie, overhandigd door de internationale campagneorganisatie Avaaz, met 1,7 miljoen handtekeningen, kan ABP er niet toe zetten de investeringen te staken. Het fonds meent dat de beleggingen niet in strijd zijn met nationale of internationale wetgeving of gedragslijnen.

ABP investeert ruim 50 miljoen euro in Israëlische banken die de uitbreiding van illegale Israëlische nederzetting, op Palestijns grondgebied, ondersteunen.

Geef een reactie

Laatste reacties (295)