38

ABP steekt nog meer geld in bedrijven die klimaatcrisis veroorzaken

Het ABP, dat het pensioengeld van Nederlandse ambtenaren en onderwijzers belegt, heeft de afgelopen jaren nog meer geld gestoken in kolen- en oliebedrijven. De ABP-investeringen in fossiele brandstoffen stegen tussen 2015 en 2018 met 18 procent, naar 16,5 miljard dollar. Dat blijkt uit een analyse van milieuorganisaties Both ENDS, Fossielvrij NL, Greenpeace en de Duitse organisatie urgewald.

Volgens de organisaties veroorzaakten de ABP-investeringen vorig jaar bijna 100 miljoen CO2 – meer dan de helft van de Nederlandse CO2-uitstoot. “Nederlands pensioengeld van onderwijzers en ambtenaren zou niet gebruikt moeten worden om de klimaatcrisis verder op te stoken”, meent Kees Kodde van Greenpeace.

“ABP claimt fossiele brandstoffen te verminderen, maar de CO2-uitstoot van zijn investeringen in olie en gas is gestegen. ABP verdubbelde zijn investeringen in Gazprom en verdrievoudigde zijn investeringen in Rosneft, Russische bedrijven die naar olie en gas boren in het Noordpoolgebied en van plan zijn daar enorm uit te breiden.

Cc-foto: Steve Buissinne

Geef een reactie

Laatste reacties (38)