77

‘Absurd en moreel verwerpelijk’: Saoedi-Arabië nieuw lid VN Vrouwenraad

Saoedi-Arabië is verkozen tot lid van de VN-commissie voor vrouwenrechten. De mensenrechtenorganisatie UN Watch reageert verbijsterd op de benoeming, volgens hen is het net zoiets als het aanstellen van een pyromaan als het hoofd van de brandweer. Saoedi-Arabië scoort zeer slecht op de internationale ranglijsten als het gaat om de gelijkheid tussen mannen en vrouwen. En man moet bijvoorbeeld bepalen of een vrouw mag trouwen of mag reizen.

De verkiezingen voor de VN-commissie verliep via een geheime stemming. 47 landen stemden voor, slechts 7 landen stemden tegen. Hoewel de verkiezing tot nu toe maar weinig publiciteit kreeg, wil de UN Watch de benoeming alsnog onder de aandacht brengen. ‘Het is absurd en moreel verwerpelijk’ zegt de directeur van de organisatie. ‘De Saoedische discriminatie van vrouwen zit overal. Iedere vrouw moet een mannelijke begeleider hebben die alle belangrijke beslissingen in haar leven neemt, van geboorte tot aan de haar dood.’ Dat terwijl de doelstelling van de VN-commissie het bevorderen van de gelijkheid tussen mannen en vrouwen is.

Saoedi-Arabië staat op plaatst 141 op de ranglijst over de gelijkheid tussen mannen en vrouwen van het World Economic Forum. Alleen Syrië, Pakistan, en Jemen doen het nog slechter op die lijst. De UN Watch meent dat de mensenrechten bij de Verenigde Naties ingeleverd zijn voor oliedollars en politiek. ‘Daarmee laat de VN miljoenen onderdrukte vrouwen zitten, die hun hoop hebben gevestigd op de VN voor hun veiligheid’ aldus de directeur.

Geef een reactie

Laatste reacties (77)