29

‘Accountants ontduiken massaal de wetgeving’

AFM vindt 50 dubieuze contracten ... Accountantskantoren nemen loopje met 'onafhankelijk karakter'

Vier grote accountantskantoren ontduiken op grote schaal de wet. Dat stelt Gerben Everts, bestuurders van toezichthouder AFM (Autoriteit Financiële Markten) vanavond in Nieuwsuur.


AFM ontdekte dat KPMG, Ernst & Young, PricewaterhouseCoopers en Deloitte in november en december vorig jaar nog snel nieuwe contracten met klanten hebben afgesloten om strengere wetgeving voor te zijn. In totaal zou het gaan om 50 dubieuze contracten. 

Vanaf 1 januari 2013 mogen accountants geen dubbele rol meer aannemen bij een bedrijf. Advieswerk moet nu gescheiden worden van de jaarrekeningen om zo te voorkomen dat accountants hun onafhankelijkheid verliezen bij het beoordelen van de jaarrekening. De nieuwe wetgeving omvatte wel een overgangsregeling die stelde dat bestaande contracten tussen de accountantskantoren zouden worden gerespecteerd.

De wet werd aangepast vanwege een tal van affaires rond accountantskantoren bij bedrijven als Vestia, Deloitte en KPMG. AFM concludeert dat veel bedrijven misbruik hebben gemaakt van die overgangsregeling. Samen controleren de vier bedrijven het overgrote deel van de jaarrekeningen van bedrijven en ontduiken daarmee de wet.

We hebben gezien dat er contracten zonder concretisering, dus nog nader in te vullen, in de laatste twee maanden van 2012 zijn afgesloten. Het zijn er zo’n 250″, zegt Everts.

AFM noemt het heel ernstig wat nu is gebeurd. Everts roept de kantoren op eens nadrukkelijk naar de afgesloten contracten te kijken en die waar mogelijk te annuleren.

De Tweede Kamer heeft erg nadrukkelijk gezegd dat de scheiding tussen advies en controle heel belangrijk is. En als de accountantskantoren dan de eerste de beste keer dat ze kunnen bewijzen dat ze dit serieus nemen, er gelijk een loopje mee nemen, dan is dat een zorgelijk punt. De kantoren dachten handig te zijn, maar die handigheid wordt door ons niet op prijs gesteld.

Nieuwsuur: AFM: accountants ontduiken wetgeving

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (29)