25

Accountants spil in web belastingontwijking

Aan de ene kant de overheid adviseren bij belastingwetten, aan de andere cliënten leren deze te ontwijken

Vier grote internationale accountancybedrijven spelen een cruciale rol bij de grootschalige belastingontwijking door rijken. Aan de ene kant leveren Deloitte, Ernst & Young, KPMG en PriceWaterhouseCoopers accountants die de overheid adviseren bij het opstellen van belastingwetgeving, aan de andere kant helpen ze cliënten om de mazen in die wetgeving te vinden en zo min mogelijk belasting te betalen.


In Groot-Brittannië is een speciale onderzoekscommissie tot de conclusie gekomen dat dit een vorm van bedrog is, een “belachelijke belangenverstrengeling” die moet worden bestreden. Dat zegt de voorzitter van de commissie vrijdag in de Britse krant The Guardian. “De grote accountancybedrijven hebben een zeer machtige positie in de belastingwereld”, zegt Margareth Hodge, “en ze hebben een ongezond innige verhouding met de overheid.” Hodge roept het Britse minister van Financiën dan ook op om niet langer toe te staan dat deze accountants zich nog met het maken van wetten bemoeien. 

Premier Cameron kondigde onlangs aan dat hij het aanpakken van de ongebreidelde wereldwijde belastingontwijking tot prioriteit zou maken tijdens het aankomende Britse voorzitterschap van de G8, een groep van geïndustrialiseerde landen. 

Meer bij The Guardian: ‘Big four’ accountants ‘use knowledge of Treasury to help rich avoid tax

Foto-cc: UggBoy♥UggGirl

Geef een reactie

Laatste reacties (25)