101

Achmea schrapt 4000 banen

Werknemers via media van slecht nieuws op de hoogte ... Salarissen bestuurders recent nog met 19 procent verhoogd

Werknemers van zorgverzekeraar Achmea – waar ook de merken Centraal Beheer, Agis, Interpolis en Zilveren Kruis onder vallen – werden woensdagochtend onaangenaam verrast. Zij kregen via de media te horen dat hun werkgever 4000 van de ongeveer 19.000 banen gaat schrappen de komende drie jaar.

sitestat
Update onderaan de tekst

In een interview met Een Vandaag zegt bestuursvoorzitter Willem van Duin dat ‘veranderend consumentengedrag’ de reden is voor de ontslagen:

Wat wij zien, is dat er een versnelling ontstaat in het gedrag van de consument om via internet met ons te communiceren, en daar acteren wij op.

Op welke afdelingen de ontslagen zullen vallen, is volgens Van Duin nog niet duidelijk: 

Het gaat over de hele organisatie. Het gaat zeker over de mensen die nu de klanten te woord staan, maar het gaat ook over staffuncties en over ondersteunende diensten. Dus het is organisatie-breed.

Het aangekondigde banenverlies is extra pijnlijk wanneer je bedenkt dat Achmea in maart nog onder vuur lag vanwege buitensporige bestuurderssalarissen. Omdat Achmea staatssteun ontvangt, mogen zij geen bonussen meer uitkeren. Het bedrijf verhoogde daarop de salarissen van haar bestuurders met maar liefst 19 procent.

Hoewel het personeel om 10.00 uur pas officieel op de hoogte zal worden gesteld, is op de website wel al een persbericht te lezen waarin de reorganisatie wordt aangekondigd als ‘Achmea versnelt aanpassingen in klantgerichtheid‘.

Update 12:40 uur:
De Telegraaf heeft het jaarverslag van Achmea bekeken en meldt dat de verzekeraar in 2012 nog 745 miljoen euro aan winstdeling en bonussen heeft uitgekeerd. De post van 745 miljoen uit het jaarverslag is opvallend, omdat bonussen sinds eind 2011 niet meer mogen worden uitgekeerd aan bedrijven als Achmea die staatssteun ontvangen. De verzekeraar heeft nog niet gereageerd op de vraag wie de bonussen en winstdeling ontvingen.

Na de bonusbeperkende wetswijziging verhoogde Achmea de salarissen van bestuurders. In 2012 verdiende topman Willem van Duin 1,21 miljoen euro, inclusief pensioenbijdrage. Topman Gerard van Olphen (nu topman bij SNS Reaal) ontving 1,08 miljoen. Daarnaast hebben de topmannen recht op een lease-auto van een kleine drieduizend euro per maand.

Geef een reactie

Laatste reacties (101)