21

Achterban PvdA – nog steeds – fel tegen aankoop JSF

Volgens ingewijden heeft PvdA het verzet opgegeven ... Partij op drie locaties in debat met leden over aankoop gevechtsvliegtuig

De PvdA is vrijdagavond op drie verschillende locaties in het land in debat gegaan met de achterban over de toekomst van de krijgsmacht en meer specifiek: de mogelijke aankoop van de JSF. In Hoogeveen, Den Haag en Eindhoven konden leden vragen stellen en hun mening geven.

De PvdA stemde in de vorige kabinetsperiode tegen de aanschaf van een tweede testtoestel. In het huidige regeerakkoord dat de partij heeft gesloten met de VVD staat dat dit jaar de knoop doorgehakt moet worden. Hoewel de partij eerst fel gekant was tegen de JSF als opvolger van de F-16, lijkt de partij het verzet tegen het gevechtsvliegtuig te hebben opgegeven. Goed ingevoerde bronnen in Den Haag menen dat het kabinet op Prinsjesdag het besluit bekend zal maken dat 35 JSF’s zullen worden gekocht.

Lokale PvdA-afdelingen in Friesland en Brabant hebben de Tweede Kamerfractie eerder deze week nog opgeroepen om af te zien van de aanschaf van de JSF. In een verklaring schreven zij:

Het valt aan de kiezers niet uit te leggen dat in een tijd van pijnlijke bezuinigingen het allerduurste toestel wordt gekocht.”

Tientallen leden kwamen af op het debat. “De vragenstellers varieerden van mensen die absoluut tegen de aanschaf van gevechtsvliegtuigen zijn tot mensen die liever een Europees gevechtsvliegtuig willen. Ook over de toekomst van de Nederlandse krijgsmacht liepen de meningen sterk uiteen”, aldus de NOS. Wilco Boom, NOS-verslaggever, twitterde vanuit de bijeenkomst in Den Haag:

Circa 50 #PvdA-leden op partij-avond over Defensie en #JSF. En 3 x raden…. Bijna allemaal tegen de JSF.”

In Den Haag stelde een PvdA-lid:

Dit kost 4,5 miljard euro. Dat kunnen we gewoon niet betalen. Er worden miljarden bezuinigd, hier is geen geld voor. We moeten die VOC-mentaliteit loslaten en ons realiseren dat we een klein land zijn dat hier niet aan kan meedoen.

In Den Haag gingen de leden in debat met Tweede Kamerlid Michiel Servaes. Hij verklaarde op de bijeenkomst:

Het kabinet wil in 2013 een besluit nemen, maar wij moeten ermee instemmen. Hoelang dat duurt, weten we niet. Het besluit van het kabinet verwachten we volgende week.

Lees ook Francisco van Jole over de aankoop van de JSF: De JSF als stip aan de horizon

RTL: PvdA-achterban nog steeds tegen JSF

cc-foto: Robert Plakota

Geef een reactie

Laatste reacties (21)