17

‘Achterbankkinderen kunnen niet goed fietsen’

Kinderen worden steeds vaker met de auto naar school gebracht ... Gevolg: Scholier leert minder goed fietsen

Steeds meer kinderen die naar de middelbare school gaan, kunnen niet goed fietsen. Oorzaak: het zijn “achterbankkinderen” die door hun ouders met de auto jarenlang naar school zijn gebracht. In de grote steden worden bovendien steeds minder fietsexamens gedaan, met als gevolg kinderen die niet goed kunnen fietsen. Dat meldt het Algemeen Dagblad.

Steeds minderen kinderen komen met de fiets naar school. Ouders die direct door moeten naar hun werk, gooien de kinderen af op school. Het gevolg: de kinderen leren minder goed fietsen.

Scholen zien tegelijkertijd steeds vaker af van het fietsexamen, omdat te weinig leerlingen met de fiets komen. Volgens Ronald Wittenberg, verkeersdocent, wordt de schoolomgeving steeds vaker als gevaarlijk ervaren vanwege de hoeveelheid auto’s. Ook daarvan is het gevolg dat ouders hun kroost liever niet met de fiets naar school toe sturen.

Cijfers
Kinderen tussen de 12 en 18 jaar belanden veel vaker in een ziekenhuis na een fietsongeval, dan kinderen onder de 12. Dat blijkt uit cijfers van de Fietsersbond. Het aantal dodelijke ongelukken van fietsende kinderen neemt bovendien toe. In 2010 kwamen er negen kinderen om het leven bij een fietsongeluk. In 2012 waren dat er dertien. Dat blijkt uit cijfers van het CBS.

Melanie Schultz van Haegen (VVD), minister van Infrastructuur en Milieu, belooft in een brief aan de Tweede Kamer het probleem onder de aandacht te zullen brengen van gemeentes.

AD: ‘Achterbankkind’ kan niet goed meer fietsen

NOS: Scholieren fietsen steeds minder

cc-foto: Fietsberaad: Schoolomgeving wijk Roombeek te Enschede

Geef een reactie

Laatste reacties (17)