68

Achterdocht en onvrede in PVV-top dreven Wilders tot wanhoop

Geert Wilders vreesde tijdens verkiezingscampagne het einde van de PVV als gevolg van verstikkende partijcultuur

Tijdens de landelijke verkiezingscampagne anderhalf jaar geleden vreesde PVV-leider Geert Wilders het einde van zijn partij. Wilders, die overigens het enige lid is van de PVV, beschuldigde zijn nummer twee, Fleur Agema, van ‘vreselijk achterbaks’ gedrag omdat ze een brainstormsessie had georganiseerd, zonder hem daarvan op de hoogte te brengen. Dat blijkt uit interne correspondentie in handen van Het Parool en het AD.

Wilders schreef wanhopig in een sms naar partijgenoten: ‘als er weer iets gebeurt, kunnen we inpakken en ophouden’. Meerdere PVV-Kamerleden hadden er de brui aan gegeven en zich afgescheiden. De verstikkende cultuur binnen de partij en wijze waarop opperbaas Wilders te werk gaat, was hun te veel geworden. Geert Wilders was bang voor nog meer onrust tijdens de presentatie van de kandidatenlijst. ‘Het vreet alle energie uit me weg dit’, aldus de PVV-leider.

Tussen Geert Wilders en Fleur Agema, zijn nummer twee en zijn steun en toeverlaat, was het ook geen rozengeur en maneschijn. Agema had tijdens een campagne een brainstormsessie belegd, zonder hem in te seinen. ‘Vreselijk achterbaks’, aldus Wilders die overal en altijd een vinger in de pap wil hebben. In een mail aan een lid van het campagneteam schrijft hij: “Hoe idioot moet je zijn om dat te doen? Het ondermijnt keihard mijn positie. Ze heeft 15 man uitgenodigd!!!”

De verstikkende partijcultuur waardoor eerder PVV’ers zijn opgestapt, is door Wilders altijd weggewuifd. De sfeer van achterdocht en onvrede blijkt uit zijn eigen berichten en die van anderen nu toch reëel. Zo schrijft Lilian Helder, nummer vier op de lijst, aan een partijgenoot:

Ik vind dat onze partijleider zo ontzettend slecht is in het leren uit het verleden dat het wat mij betreft grenst aan arrogantie. Mensen gewoon schofferen en negeren is mij een brug te ver.”

Wilders blijft volharden dat de ruzies onzin zijn.

Het Parool: Wilders vreesde einde van PVV

Geef een reactie

Laatste reacties (68)