3

‘Achterhaald exotisme’ versus ‘de gekleurde anti-racisme bril’

Seada Nourhussen en Chris Kijne in debat over 'typisch Afrikaanse' zaken 

Afrika is geen land, Afrika is een continent. En niet zo’n kleine ook. Toch wordt er zo nu en dan over gesproken alsof het continent geen diversiteit kent en alsof je er zo doorheen kunt cruisen, in een rit die amper langer duurt dan een enkeltje Amsterdam-Parijs met de thalys.


Journalist Seada Nourhussen maakt zich daar op Joop dan ook druk over. In een reactie op een artikel van Bureau Buitenland-presentator Chris Kijne verwijt ze hem onder meer ‘achterhaald exotisme’. Hij schreef eerder over een foto van een militair in de Centraal-Afrikaanse Republiek dat hij ‘een merkwaardige
dansbeweging maakt terwijl hij bezig is het hoofd van een op de grond liggende jongen tot moes te stampen’. Het doet Kijne denken aan ‘typisch Afrikaanse danspassen‘.

Een reactie van Kijne op het artikel van Nourhussen verder, en ook journaliste Marcia Luyten mengt zich in het debat. Enfin, een onderwerp waar veel over en voor te zeggen is. Reden voor de VPRO om Nourhussen en Kijne tegenover elkaar te zetten om de discussie mondeling voort te zetten. Wat verwijten ze elkaar precies en waarover zijn ze het eigenlijk wél eens? Kijken dus.

Geef een reactie

Laatste reacties (3)