Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Achthonderd hulpverleners Witte Helmen uit Syrië geëvacueerd

  •  
22-07-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
130 keer bekeken
  •  
At least 16 people killed in explosion in Idleb city

© epa06658919 Volunteers of White Helmets search for survivors after an explosion in the city of Idlib, Syria, 09 April 2018 (issued 10 April 2018). At least 16 people were killed, and more tha

Het Israëlische leger heeft in de nacht van zaterdag op zondag achthonderd leden van de Syrische hulpverlenersorganisatie de Witte Helmen geëvacueerd. Dat zou gebeurd zijn op verzoek van de Verenigde Staten en enkele Europese landen, waaronder mogelijk Nederland. De hulpverleners zijn samen met hun familie overgebracht naar Jordanië.
De Witte Helmen zijn vrijwilligers die eerste hulp verlenen aan de bevolking bij aanvallen door het leger van de Syrische president Assad en diens bondgenoten, zoals Rusland. De achthonderd geëvacueerde Witte Helmen zaten ingeklemd in een zuidelijke regio van Syrië die momenteel aangevallen wordt door het Syrische leger. Volgens Israël verkeerden de hulpverleners in direct levensgevaar. Vorige week al meldde het Amerikaanse CBS News dat Nederland en nog vier andere landen op de NAVO-top bij de Amerikaanse president Trump hebben aangedrongen op de reddingsoperatie.
De evacuatie werd uitgevoerd op dringend verzoek van de Verenigde Staten en een aantal Europese landen. Landen die het werk van de Witte Helmen altijd hebben gesteund. Met Jordanië is afgesproken de hulpverleners tijdelijk op te vangen, voordat zij worden opgenomen door Canada, Groot-Brittannië en Duitsland. Israël spreekt van een humanitaire actie en benadrukt dat het land een non-interventiebeleid blijft voeren ten opzichte van Syrië.
Op beelden van de Duitse krant Bild, die de hele operatie op de voet volgde, is te zien hoe de hulpverleners in het grootste geheim, via de door Israël geannexeerde Golanhoogten de grens met Jordanië werden overgebracht.
Bron: NOS / Foto: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.