Laatste update 02 augustus 2016, 08:47
111

Achtjarig Brits jochie als verdachte ondervraagd vanwege ‘IS-shirt’

Een aantal Europese landen is de afgelopen weken opgeschrikt door islamitisch terreur. Vaak verandert de vrees voor terroristen in een irrationele angst voor gewone moslims en soms zelfs voor kinderen, zoals met de Amerikaanse Ahmed wiens klok voor een bom aangezien werd. Zo werd in Groot-Brittannië een achtjarige jongen verhoord omdat hij een shirt droeg waar ‘ik wil zoals Abu Bakr al-Siddique zijn’ droeg, een islamitische geleerde. De docenten wisten het verschil tussen die naam en die van IS-leider Abu Bakr al-Baghdadi niet en gaven de jongen aan bij de politie. Dat is één van de gevallen uit een recentelijk verschenen rapport van mensenrechtenorganisatie Rights Watch UK.

Abu Bakr al-Siddique was een islamitische leider en wordt gezien als één van de oprichters van het soennisme. Abu Bakr al-Baghdadi is het gevreesd en gewelddadig hoofd van de terreurbeweging IS. De docenten rapporteerden het shirt dat de jongen aan had als ‘IS-propaganda’. Zijn ouders werden door de sociale diensten opgebeld die met termen als ‘deradicalisering’ smeten. Zij moesten toen buiten wachten terwijl agenten hun zoon ondervroegen over IS, waar hij niets van afweet.

Ook stelden zij hem vragen, vertelde de achtjarige later, over zijn geloof, of hij dacht dat christenen naar de hel zouden gaan en wat voor televisieprogramma’s hij keek. De autoriteiten zeiden hem voorzichtig aangepakt te hebben maar de jongen durft inmiddels niet meer naar school te gaan.

Dit incident staat niet op zichzelf. In het rapport van Rights Watch UK staan tientallen voorbeelden van soortgelijke incidenten. Het onderzoek concludeert dat moslimscholieren door de aanstelling van het preventief  deradicaliseringsprogramma Prevent, niet verwelkomend worden ontvangen. De directeur Yasmine Ahmed zegt het volgende:

Het is volstrekt onaanvaardbaar dat de regering  informatie over kinderen in het Verenigd Koninkrijk zonder hun toestemming en zonder duidelijke regelgeving en toezicht aan het verzamelen, behouden en eventueel delen is, met name in gevallen waar deze kinderen zelfs niet beschuldigd zijn of verdacht worden van het plannen van illegale activiteiten. Het is tijd voor de Britse regering om te erkennen dat de Prevent-strategie een inbreuk is op de mensenrechten van kinderen in het Verenigd Koninkrijk en contraproductief werkt. Ze erkennen niet dat deze strategie in het bijzonder van invloed is op de vrijheid van meningsuiting, het onderwijs en de vrijheid van godsdienst.

Volgens een woordvoerder van Home Office (verantwoordelijk voor migratie en anti-terreur) wordt er rekening gehouden met de rechten van de jonge kinderen en wordt er in principe vanuit gegaan dat de leraren wel zullen weten wat ze doen.

Scholen moeten een veilige plek zijn waar jongeren elk probleem kunnen bespreken en extremistische ideologieën besproken en verworpen kunnen worden. Het is de plicht van Prevent om kinderen te beschermen van die ideologieën, maar niet om het debat te stoppen – als je iets anders suggereert is dat gewoon fout. We hebben een steekproef gehouden onder  leraren en die toont aan dat 83 procent van de schoolleiding vertrouwen heeft in hoe zij de methode goed moeten implementeren. We hebben ook een reeks van adviezen en didactisch materiaal via onze onderwijs tegen haat-website gepubliceerd. 

Het ministerie gaat niet in op de specifieke zaken en methodes, of de rechten die geschonden worden, die onder andere in het rapport staan.

cc foto: Lars Roll

Bron: Independent

Geef een reactie

Laatste reacties (111)