48

Actie: intimidatie van vrouwen op straat moet strafbaar worden

Burgerinitiatief wil dat hoer-roepers en sissers beboet worden

Een groep vrouwen en mannen, waaronder journaliste Renate van der Zee, actrice Gaya Branderhorst, comedian Soundos el Ahmadi en emeritus hoogleraar Mensenrechten Cees Flinterman, is een burgerinitiatief gestart om het probleem van straatintimidatie op de agenda van de Tweede Kamer te krijgen.

De groep wil dat straatintimidatie strafbaar wordt en niet als aangiftemisdrijf maar als een overtreding waar de politie zelfstandig tegen kan optreden:

​De overgrote meerderheid van de vrouwen wordt regelmatig, soms dagelijks geconfronteerd met straatintimidatie. Vrouwen worden uitgemaakt voor ‘hoer’, worden nagesist, of worden herhaaldelijk en agressief gevraagd of ze seks willen door een volslagen onbekende. Dit beperkt de bewegingsvrijheid van meisjes en vrouwen. Het maakt dat ze bepaalde gebieden vermijden, zich anders gaan kleden, of simpelweg lang niet zo ontspannen over straat gaan als mannen. In de Nederlandse samenleving staat gelijkwaardigheid tussen mannen en vrouwen voorop. Straatintimidatie staat dus haaks op onze normen en waarden.

In een brief aan de Tweede Kamer stelt de groep:

Straatintimidatie strafbaar stellen is een belangrijk signaal dat dit soort gedrag niet thuishoort in onze maatschappij. Ten eerste vormt het een signaal voor de minderheid van de Nederlanders die dit gedrag vertonen: Ook wanneer er uiteindelijk te weinig bewijs is om een boete uit te schrijven, zal het aanspreken van daders van straatintimidatie hen al een duidelijk signaal geven dat hun gedrag niet getolereerd wordt. Maar minstens zo belangrijk is het signaal aan de grote groep Nederlanders die regelmatig het slachtoffer zijn van straatintimidatie; sommige meisjes en vrouwen internaliseren dit gedrag en zien het ondertussen al als normaal. Dit tast het Nederlandse fundament van gelijkwaardigheid tussen mannen en vrouwen aan.

De petitie tekenen kan hier. Video boven vanaf 41:54: actrice Gaya Branderhorst geeft uitleg over de actie bij Knevel en Van den Brink.

Geef een reactie

Laatste reacties (48)