56

Actie om ernstig tekort aan vrouwen in jaarlijkse Top 2000

Er is een schrijnend tekort aan vrouwelijke artiesten in de Top 2000, het jaarlijkse eindoverzicht van Radio 2. Van alle nummers in de lijst is slechts 16 procent afkomstig van een vrouw of band met zangeres. Het initiatief Top 2000 Vrouwenstemmen wil daar verandering in brengen.

Hoewel 16 procent vrouwen in de hele Top 2000 al een scheve verdeling is, zijn de verhoudingen nog treuriger als wordt ingezoomd op de top 100. Daar staan maar vier vrouwelijke artiesten: Amy Winehouse, Adele, Bette Midler en Claudia de Breij. Top 2000 Vrouwenstemmen schrijft op de eigen site:

Seksisme en ongelijkheid komen veel voor binnen de muziekindustrie. De Top 2000 is hier een spiegel van. VrouwenStemmen vindt dat dit anders moet en deze campagne is een manier om dit concreet aan te kaarten. Door vrouwelijke artiesten te steunen hopen we de muziekindustrie een duwtje in de juiste richting te geven, zodat er ruimte komt voor meer vrouwen en diversiteit binnen de industrie. Op deze manier ontstaan er meer vrouwelijke rolmodellen die bijdragen bij aan de emancipatie van vrouwen en meisjes.

Muziekjournalist Atze de Vrieze liet tegenover RTL Nieuws weten wel een verklaring te hebben voor de scheve man/vrouw-verhouding in de Top 2000: ‘Mensen houden van tradities. Ze zijn gewend aan Bohemian Rhapsody van Queen op nummer 1. Dat nummer wordt aan het einde van de lijst gedraaid. Ook dit jaar weer.’ Ook zegt hij dat de lijst van oudsher veel rockmuziek bevat en binnen dat genre zijn nu eenmaal veel meer mannelijke dan vrouwelijke artiesten. Dat laatste zou ook de reden zijn dat de muziek in de lijst overwegend afkomstig is van witte artiesten.

De initiatiefnemers van Top 2000 Vrouwenstemmen zeggen te beseffen dat de lijst van oudsher zo in elkaar steekt, maar zien geen reden om dat nu niet te veranderen. Op de site staat te lezen:

Een onderzoek uit 2017 laat zien dat hoewel het aantal vrouwelijke kunstenaars en artiesten de laatste vijftig jaar flink is toegenomen, er over deze groep beduidend minder wordt bericht in de media. Dit duidt op een bias ten gunste van mannelijk talent, die ervoor zorgt dat we als publiek dus nog niet altijd in aanraking komen met vrouwelijk talent.

Initiatiefnemer Nienke Raap zegt tegen RTL: ‘We willen mensen bewust maken van hun keuze en we hopen dat ze goed nadenken voor ze hun stem uitbrengen.’ Ook heeft ze enkele suggesties: ‘Etta James, Diana Ross en Billie Holiday horen gewoon in deze lijst.’

Op sociale media wordt het initiatief door velen goed ontvangen en proberen mensen bij het indienen van hun eigen voorkeuren voor de lijst rekening te houden met een evenwichtige verdeling. Tot en met 7 december kan het publiek nummers voor de lijst aandragen via de site van de Top 2000.

Geef een reactie

Laatste reacties (56)