2

Actie tegen affakkelen gas door Shell

Milieudefensie biedt oliereus 30 duizend handtekeningen aan op het hoofdkantoor in Den Haag. Bij affakkelen van gas komen giftige gassen vrij

Milieudefensie biedt olie- en gasconcern Shell donderdag dertigduizend handtekeningen aan tegen het affakkelen van gas in Nigeria. Zij doet dat op het hoofdkantoor van Shell in Den Haag. Dat heeft organisatie dinsdag laten weten, zo meldt het radioprogramma Vroege Vogels woensdag.

Het gas komt vrij bij de oliewinning. De milieuorganisatie eist al jaren dat Shell stopt met het verbranden van gas, “dat prima nuttig kan worden gebruikt, bijvoorbeeld voor het opwekken van elektriciteit”. Dat meldt het radioprogramma Vroege Vogels.

Milieudefensie wil nu een harde toezegging van het concern wanneer het de gasfakkels dooft. Woordvoerder Internationaal Geert Ritsema vindt dat het gedaan moet zijn met de “loze beloftes” van Shell. Volgens hem gaat het om 110 fakkels.

Bij het affakkelen komen giftige dampen vrij, die slecht zijn voor de gezondheid van de bevolking, aldus Milieudefensie. Daarbij staat de hoeveelheid kooldioxide (CO2) die bij het verbranden vrijkomt, gelijk aan de uitstoot van vier miljoen auto’s in Nederland.

Volgens Shell wordt er hard gewerkt aan een oplossing om een einde te maken aan het affakkelen en zijn er al vorderingen gemaakt. Shell Petroleum Development Company of Nigeria (SPDC) stelt al vele jaren dat het affakkelen van gas verspilling is en zo snel mogelijk moet stoppen, liet een woordvoerder van Shell in Den Haag weten. Volgens hem is er al veel gebeurd en is 65 procent van het fakkelen beëindigd.

Lees meer bij Vroege Vogels: Actie Mileudefensie tegen affakkelen

Geef een reactie

Laatste reacties (2)