76

Actie tegen afschieten zwerfkatten

Per jaar tussen 8.000 en 13.500 katten doodgeschoten door jagers... Dierenbescherming wil diervriendelijke oplossing...

De Dierenbescherming wil dat er een einde komt aan de jacht op zwerfkatten. Volgens de organisatie worden jaarlijks in Nederland tussen de 8.000 en 13.500 zwerfkatten afgeschoten.


De Dierenbescherming is een online petitie gestart. Wie die ondertekent zegt ‘nee’ tegen het afschieten van katten en ‘ja’ tegen een diervriendelijk beleid om het kattenoverschot in ons land het hoofd te bieden. De petitie wordt later aangeboden aan staatssecretaris Sharon Dijksma.

In Nederland leven ruim drie miljoen katten, waarvan een onbekend aantal ‘in het wild’. Naar schatting gaat het om vele tienduizenden dieren. Omdat ze onbedoeld voor overlast zorgen, laten provinciebesturen ze afschieten door jagers. En daarbij gaat het niet alleen om verwilderde katten, volgens de Dierenbescherming. Er zitten ook regelmatig huiskatten tussen.

Als afschieten niet de oplossing is, wat dan wel?

Natuurlijk maakt de Dierenbescherming zich grote zorgen over de groeiende zwerfkattenpopulatie en vindt zij dat er maatregelen moeten worden getroffen. Maar dan wel diervriendelijke. Katteneigenaren dienen hun verantwoordelijkheid te nemen door hun dier te laten chippen en castreren c.q. steriliseren om nieuwe aanwas te voorkomen. Daarnaast is onder meer de Dierenbescherming actief met het vangen, neutraliseren en terugplaatsen van zwerfkatten middels de TNR-methode, zodat ook in het wild levende dieren geen nageslacht meer voortbrengen.

Geef een reactie

Laatste reacties (76)