49

‘Actie van Plasterk is achterlijk’

Kee & Van Jole bespreken de politiek: de Arabische vertaling van de Grondwet en de verkiezing van de SP-voorzitter

De actie om de Grondwet in het Arabisch te vertalen is achterlijk, meent Francisco van Jole, eindredacteur van Joop.nl. Niet alleen is het een onleesbaar gedrocht, de wettekst gaat ook niet over asielzoekers. De Grondwet betreft de relatie tussen de staat en ingezetenen. Asielzoekers behoren daar niet automatisch toe en hebben niet alle grondrechten. Zo mogen asielzoekers bijvoorbeeld niet overal wonen waar ze willen.


Bovendien heb je er als asielzoeker ook niet zoveel aan meent Van Jole. Beter was het geweest als Plasterk het advies had opgevolgd dat Han van der Horst begin deze maand lanceerde: geef de vluchtelingen een lijst met dingen die je moet weten over Nederland, zoals dat we niet van voordringen houden, niet afdingen in de supermarkt, eigenlijk alleen buiten roken en dat Nederlanders – als een van de weinige volkeren ter wereld – verwachten dat je als gast je biezen pakt als het avondeten wordt geserveerd. Om maar wat voorbeelden te noemen.

Binnenhof-insider Peter Kee, parlementair redacteur bij Pauw, vertelt dat er in Den Haag alom wordt gegniffeld om het optreden van Plasterk bij DWDD. Vermoedelijk wilde de bewindsman de spotlights op zichzelf richten nadat eerder deze week staatssecretaris Dijkhoff een alom geprezen interview gaf aan Jeroen Pauw. 

In de rubriek Oh Oh en Haag van De Nieuws BV bespraken Kee & Van Jole ook de strijd om het voorzitterschap van de SP. Of nou ja, strijd. Het lijkt er op dat Ron Meyer, de door het bestuur voorgestelde kandidaat, al zeker is van zijn overwinning. Kee vertelt dat het niet lukt om een debat tussen de twee kandidaten georganiseerd te krijgen. Meyer houdt iedere uitnodiging van de media daartoe af en wil zich louter op de leden richten. Volgens Van Jole probeert Meyer nu vooral de – traditioneel links – ingestelde leden voor zich te winnen maar zal hij zich na zijn uitverkiezing meer tot de kiezers moeten gaan richten en waarschijnlijk een deel van de progressieve toon van tegenkandidaat Sharon Gesthuizen overnemen. De SP zal immers proberen teleurgestelde PvdA-kiezers te lokken.

Geef een reactie

Laatste reacties (49)