Laatste update 14:24
115

Actiegroep kan Nederland niet dwingen meer vluchtelingen op te nemen

Het gerechtshof heeft vandaag uitspraak gedaan in een zaak die de actiegroep ‘We gaan ze halen’ had aangespannen tegen de staat. De rechter bepaalde dat de Nederlandse Staat niet gedwongen kan worden om meer vluchtelingen op te nemen uit Italië en Griekenland.

‘We gaan ze halen’ had de zaak aangespannen omdat ze wil dat Nederland zich houdt aan de afspraken die in 2015 zijn gemaakt met de Europese Unie. Daarin is overeengekomen dat Nederland binnen twee jaar, voor 26 september 2017, 8712 vluchtelingen zou overnemen van Italië en Griekenland. Na anderhalf jaar zijn er echter pas 1433 asielzoekers overgeplaatst.

Het belangrijkste argument van het hof was dat er in de relocatie-afspraken met de Europese Unie wordt gesproken van een verdeelsleutel, en niet van absolute aantallen. Omdat er minder vluchtelingen zijn geselecteerd die in aanmerking komen voor overplaatsing, zou Nederland niet alle 8712 asielzoekers hoeven overnemen. Ook liet het Hof meewegen dat Nederland het in de internationale rapporten best goed doet, in die rapporten wordt niet gesteld dat Nederland achter blijft ten opzichte van andere Europese landen.

Eerder dit jaar had de rechtbank al geoordeeld dat Nederland niet kan worden gedwongen om meer asielzoekers op te nemen. De Rechtbank gaf de stichting gelijk dat afspraken moeten worden nagekomen, maar ze oordeelde tegelijkertijd dat er nog een half jaar te gaan was. De stichting We Gaan Ze Halen ging daartegen in beroep.

Op Facebook geeft de actiegroep aan furieus te zijn over de uitspraak. “Dat andere landen nietsdoen, doet niets af aan de Nederlandse verplichtingen. Er zijn nú mensen in nood en alleen Finland en Malta doen het goed.” Rikko Voorberg, voorzitter van We Gaan Ze Halen, zegt op Facebook “Het feit dat de rechter de naleving van de afspraken niet afdwingt, betekent natuurlijk niet dat wij opgeven”

Bron: NOS, Vrij Nederland

Geef een reactie

Laatste reacties (115)