Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Acties tegen kaalslag openbaar vervoer

  •  
14-02-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
ANP-OpenbaarVervoer_Acties300.jpg
Update: [Video] Jolande Sap steunt de acties ... rechter bepaalt dat acties in Den Haag en Rotterdam mogen doorgaan ... Merendeel reizigers in Amsterdams openbaar vervoer staat achter actie van maandag
In Amsterdam is maandag de aftrap gegeven voor acties tegen bezuinigingen in het openbaar vervoer. In de hoofdstad rijden minder trams, bussen en metro’s uit protest tegen de harde kortingen. De overheid wil 120 miljoen euro bezuinigen op het openbaar vervoer. In Uitgesproken VARA spreekt GroenLinks-fractievoorzitter Jolande Sap haar steun voor de acties uit.
Update   19:30 uur : De voorzieningenrechter in Rotterdam heeft bepaald dat de acties in Den Haag en Rotterdam door mogen gaan.
Vervoerbedrijven willen met de acties aantonen hoe het openbaar vervoer in de grote steden eruit zou zien als het kabinet zijn plannen doorzet, zo meldt Uitgesproken VARA. De vakbonden hadden voor woensdag 3 februari een ultimatum gesteld aan minister Schultz van Infrastructuur en Milieu. Daarin eisten ze dat de minister afziet van verplichte aanbesteding van het openbaar vervoer en grootschalige bezuinigingen. De acties van de vervoerbedrijven worden breed gesteund door de oppositie. Volgens fractievoorzitter Jolande Sap van GroenLinks betekenen de plannen van de regering een kaalslag in het openbaar vervoer. Als de bezuinigingen doorgaan zal de kwaliteit van het openbaar vervoer in Nederland fors moeten inboeten, zegt Sap. De oppositieleiders waren bij de OV-actie aanwezig. Zij riepen kiezers op om tijdens de Provinciale Statenverkiezing tegen het beleid van het kabinet te stemmen.
Kort geding
Maar de acties vallen niet overal in goede aarde. Trouw meldt dat het stadsgewest Haaglanden in een kort geding eist dat dat de acties worden gematigd. Ook in de stadsregio Rotterdam is het overleg vastgelopen. Portefeuillehouder Jeannette Baljeu beraadt zich nog over een kort geding. De acties hadden overigens geen invloed op de verkeersdrukte rond de hoofdstad.
Passagiers steunen actie
Trouw meldt dat het merendeel van de reizigers in het Amsterdamse openbaar vervoer wel achter de actie van maandag staat. Dat stelt Ger Geldhof, voorzitter van de ondernemingsraad van het Amsterdamse vervoersbedrijf GVB. “Normaal bij ov-acties is 90 procent van de reizigers boos, nu heeft zeker 60 tot 70 procent zijn steun uitgesproken.”
Geldhof baseert zijn uitspraken op reacties van GVB-medewerkers. “Ze laten de collega’s in de tram, bus en metro weten dat ze ons steunen.”

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.