14

Actievoeren werkt: CEO Uber stopt samenwerking met Trump

De CEO van vervoersdienst Uber Travis Kalanick stapt uit de economische adviesraad van Donald Trump. Uber kampte de laatste dagen met een storm van kritiek en een online boycot van de dienst vanwege de banden met de nieuwe Amerikaanse regering. Kalanick maakte de beslissing bekend in een e-mail aan het personeel van Uber.

In de mail schrijft hij:

‘Eerder vandaag heb ik kort gesproken met de president over het immigratiedecreet en de problemen voor onze gemeenschap. Ik heb hem ook laten weten dat ik niet in staat ben zitting te nemen in zijn economische raad. Het deelnemen aan de groep was niet bedoeld als een goedkeuring van de president of zijn beleid, maar helaas is dat wel hoe het is overgekomen.’

Sinds Trump een immigratiestop afkondigde voor reizigers uit een zevental islamitische landen is er een boycotcampagne tegen Uber ontstaan. Onder andere op Twitter en Facebook ging de hashtag #DeleteUber viral. Die campagne had succes. Hoewel het bedrijf niet bekendmaakt hoeveel Uber-gebruikers hun account hebben opgezegd, moest Uber wel overstappen op een geautomatiseerd proces om alle opzeggingen af te kunnen handelen.

Het is overigens niet voor het eerst dat Kalanick laat weten niets te zien in het door Trump uitgevaardigde reisverbod. Uber, net als veel andere tech-bedrijven in Sillicon Valley, heeft veel medewerkers in dienst afkomstig uit een van de zeven landen die nu op de zwarte lijst gezet zijn. Een dag na ingang van het verbod noemde Kalanick het decreet nog onrechtvaardig. Toen hij alsnog zitting nam in de raad, werd opgeroepen tot een boycot.

Ook de CEO’s van grote bedrijven als Google, Apple, Microsoft, Facebook en Netflix hebben zich uitgesproken tegen de moslimban, zoals het reisverbod ook wel genoemd wordt. Veel bedrijven hebben aangekondigd burgerrechten- en hulporganisaties financieel te zullen steunen. Ook zijn er enkele bedrijven die het reisverbod juridisch willen aanvechten.

Elon Musk, CEO van Tesla en SpaceX, is ook tegen het reisverbod. Hij blijft echter wel deelnemen aan de adviesraad.

Bron: The Guardian / cc-foto: J.D. Lasica

Geef een reactie

Laatste reacties (14)