Laatste update 13:17
94

Activist laat ‘bezorgde burgers’ als nazi uit de kast komen

Het leek gewoon een van de vele berichten over vluchtelingen die de laatste maanden grif gedeeld worden op de sociale netwerken. Een lid van hackers-collectief Anonymous plaatste een foto van een voucher ter waarde van 200 euro. Die zou door de Sociale Dienst van het Duitse Chemnitz uitgedeeld zijn aan vluchtelingen, om bij de MediaMarkt een mobiele telefoon met SIM-kaart aan te schaffen. Ook dit bericht werd weer volop gedeeld, voorzien van verontwaardigde en ronduit racistische commentaren. Vervolgens had de maker van de foto een speciale boodschap voor alle “bezorgde burgers”.

Bleek iedereen eerst nog gewoon de foto van de voucher op zijn of haar Facebookpagina te hebben, plots stond er een heel ander bericht:

‘Ik ben een oliedomme nazi. Ik verspreid haat op het internet en deel bagger zonder het eerst te verifiëren.’

De werkelijke stupiditeit van de delers van het bericht werd nog groter, toen bleek welke boodschappen er al in de oorspronkelijke foto verborgen zaten.
Zo stond op de envelop een stempel met ‘Het probleem is racisme’ en was op de voucher een streepjescode te zien die zich laat vertalen naar: ‘Je bent dom’.

Schermafbeelding 2016-02-22 om 12.51.39

De activist plaatste op zijn Facebookpagina een groot aantal van de reacties op zijn actie. Daaruit bleek dat zelfs na de bekendmaking mensen nog altijd niet doorhadden dat het nep was. De pagina zelf is inmiddels offline gehaald door de hacker zelf.

Bron: Die Welt

Geef een reactie

Laatste reacties (94)