37

Activist Sea Shepherd: Alleen praten helpt niet

"Als ik straks in het bejaardentehuis zit, zijn al onze oceanen leeg gevist."

De illegale visserij op de wereldzeeën is een groot probleem waar niet op gecontroleerd wordt. Daarom liet vioolbouwer Wietse van der Werf zich opleiden tot activist. Hij kiest voor de harde acties.

In een uitgebreid interview in Trouw vertelt Van der Werf waarom hij niet gelooft in louter een diplomatieke weg om de illegale visvangst aan te pakken.

“Sinds de jaren tachtig proberen regeringen Japan op diplomatieke wijze te overtuigen dat het moet stoppen met het illegaal vangen van walvissen. Dat werkt kennelijk niet, want de Japanners doen het nog steeds.

Met netten dwarsboomt de Nederlandse activist de illegale vissersschepen en ook gooit hij stinkbommen op hun dek zodat het illegaal gevangen walvisvlees bederft. “Het moet op een andere manier. Want je gaat mij niet vertellen dat die 1500 walvissen die Japan per jaar doodt enkel de wetenschap dienen.”

Dwingen
Sinds twee jaar vaart Van der Werf mee aan boord van Steve Irwin, een schip van milieuorganisatie Sea Shepherd. Het is een actiegroep die bij gebrek aan internationaal toezicht optreedt als een soort burgerwacht. Terwijl Greenpeace en het Wereldnatuurfonds het lobbywerk uitvoeren, dwingen zij de illegale vissers op zee letterlijk de internationale wetgeving na te leven.

Mazen in de wet
“De illegale visserij is een heel groot probleem, waar niet op gecontroleerd wordt. […] We protesteren niet, maar gaan de zee op om boten dwars te zitten. En ja, we zoeken de mazen van de wet op. We gaan soms ver in onze acties; agressief maar geweldloos. Dat is ook nodig.” Naar de rechter stappen om misstanden aan te geven voelen voor Van de Werf zinloos. “Dat werkt niet. Als je ruzie hebt met je buren stap je ook niet naar de politie. Je probeert het zelf op te lossen. Dat doen wij ook.”

Blauwvintonijn
Niet alleen in de wereldoceanen, maar ook in Europa is het bestrijden van illegale visvangst hard nodig. Sea Shepherd bevrijdde onlangs de met uitsterven bedreigde blauwvintonijn. Het schip waarop Van der Werf meevoer bevrijdde 800 van deze beesten.  

Lees het hele interview op Trouw: ‘Diplomatieke weg helpt niet’

cc-foto: guano

Geef een reactie

Laatste reacties (37)