37

Activist uit Belgische stad gezet om protest tegen blackface met neusring

De burgemeester van het Belgische Aat heeft een anti-racisme-activist zondag uit het stadje laten zetten. De activist, Mouhad Reghif, wilde protesteren tegen de ‘Sauvage’: een wildeman met zwarte schmink, een gouden ring door zijn neus en kettingen om zijn polsen. De wildeman loopt traditiegetrouw mee in de optocht die Aat jaarlijks op de laatste zondag van augustus organiseert.

Volgens Reghif van de Brusselse panters, een organisatie die strijdt tegen racisme, draagt de Sauvage bij aan negrofobie. De burgemeester van Aat, Bruno Lefebvre, besloot de politie in te schakelen tegen Reghif omdat zijn aanwezigheid als ‘een provocatie’ kon worden opgevat en omdat de stad zijn veiligheid niet zou kunnen garanderen, meldt RTBF. Agenten vergezelden de activist tot 30 kilometer buiten de stad.

Begin deze maand hadden de Brusselse panters al een brief gestuurd naar Unesco over de Sauvage. De jaarlijkse optocht waarin de wildeman meeloopt, staat sinds 2008 op de culturele werelderfgoedlijst. Unesco antwoordde dat een vermelding op die lijst niet kan samengaan met racistische uitingen. De organisatoren van de jaarlijkse optocht menen dat er geen sprake is van racisme.

Noirauds
Een andere Belgische blackface-traditie is dit jaar wel aangepast. De Noirauds die al sinds 1876 rond carnaval geld inzamelen voor minder bedeelde kinderen, besloten om zich niet langer zwart te schminken. In plaats daarvan brengen de leden van de organisatie nu de kleuren van de Belgische vlag op hun gezicht aan.

Er was al enkele jaren internationale verontwaardiging over de zwartgeschminkte Noirauds. Human Rights Watch noemde het evenement ‘ronduit schandalig en racistisch’ en ook de Amerikaanse actrice Mia Farrow uitte haar ongenoegen.

De Belgische minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders kwam onder vuur te liggen vanwege zijn deelname aan de Noirauds. Nu is Reynders kandidaat-Eurocommissaris voor België – overigens tot ongenoegen van het racistische Vlaams Belang, dat vindt dat die post niet naar een Waal mag gaan.

Cc-foto: Daniel Leclercq

Geef een reactie

Laatste reacties (37)