Laatste update 17:50
35

Activisten opgepakt bij protest tegen dieronvriendelijk feest op Schiermonnikoog

De politie heeft vier activisten van Schiermonnikoog van het eiland afgezet omdat ze protesteerden tegen de dieronvriendelijke praktijken rond het Kallemooifeest. Dat feest wordt met Pinksteren gevierd. Sinds tientallen jaren bestaat een van de feestelijkheden uit het ophangen van een kooi met een levende haan in een speciaal opgerichte 20 meter hoge mast. Het dier moet daar dagenlang in verblijven. Een dierenarts ziet er op toe dat het dier er geen schadelijke gevolgen van ondervindt. De Dierenbescherming maakt al langer bezwaar tegen de praktijk. Er is ook al vaker tegen geprotesteerd.

Omroep Fryslan meldt:

De activisten vinden dat het om een achterhaalde traditie gaat, die vanwege ‘onnodig dierenleed’ in strijd is met de wet. Ze spreken daarom van een ‘hanenhel’. Vier activisten hadden zich daarom met kettingen vastgemaakt aan de paal, die al klaar lag om omhoog gehijsd te worden. Een vijfde activist wilde dat ook doen, maar werd tegengehouden door een eilander. De dieren-activisten werden met een grote schaar weer van de paal losgeknipt. Een van de activisten, Dimitri Westerveld, raakte daardoor naar eigen zeggen licht gewond aan zijn hand. Door de actie van de activisten is de haan met een hald uur vertraging omhoog gegaan. De politie heeft de dierenactivisten meegenomen naar het politieburo en ‘in het belang van hun eigen veiligheid’ op de watertaxi naar de vaste wal gezet. De kosten van de watertaxi moeten de activisten later wel weer zelf terugbetalen.

Een ander onderdeel van de traditie is een dans rond de mast door de plaatselijke bevolking, dat wil zeggen de mannen want vrouwen mogen daar niet bij aanwezig zijn.

Video: Het Kallemooifeest in 2014.

Geef een reactie

Laatste reacties (35)