Laatste update 18:11
36

Activisten opgepakt bij dieronvriendelijk pinksterfeest Schiermonnikoog

De politie van Schiermonnikoog heeft zaterdagavond zes dierenactivisten aangehouden bij Kallemooi, het Pinksterfeest op het Waddeneiland. De activisten probeerden te verhinderen dat de traditionele viering waarbij een haan in een mand aan een mast wordt gehesen, door zou gaan.

De Leewarder Courant schrijft:

Het Comité Dierennoodhulp bracht de actie naar buiten op verzoek van de activisten die zelfstandig opereerden. In de verklaring staat dat zeven activisten hebben geprobeerd zich vast te ketenen aan de 20 meter hoge mast.

Kallemooi is een feest dat alleen op Schiermonnikoog gevierd wordt. Een van de activiteiten bestaat eruit dat een levende haan in mand in een speciaal opgerichte 20 meter hoge mast wordt gehangen. Het dier moet daar dagenlang blijven hangen. Zowel de Dierenbescherming als dierenwelzijnsorganisaties maken al jaren bezwaar tegen de traditie. Ook vorig jaar werden bij een demonstratie activisten opgepakt.

De organisatie was dit jaar op voorbereid op nieuwe acties. Een grote macht ordebewaarders wist de activisten direct te omsingelen en af te voeren naar het gemeentehuis. De activisten werden uitgejoeld door het publiek, dat zong: ‘het Pinksterfeest gaat nooit verloren’. De haan wordt nu ‘s nachts extra in de gaten gehouden.

Video: Kallemooi in 2014

Geef een reactie

Laatste reacties (36)