Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Activisten opgepakt bij dieronvriendelijk pinksterfeest Schiermonnikoog

  •  
20-05-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
108 keer bekeken
  •  
Schermafbeelding 2018-05-20 om 14.03.55
De politie van Schiermonnikoog heeft zaterdagavond zes dierenactivisten aangehouden bij Kallemooi , het Pinksterfeest op het Waddeneiland. De activisten probeerden te verhinderen dat de traditionele viering waarbij een haan in een mand aan een mast wordt gehesen, door zou gaan.
"Het Comité Dierennoodhulp bracht de actie naar buiten op verzoek van de activisten die zelfstandig opereerden. In de verklaring staat dat zeven activisten hebben geprobeerd zich vast te ketenen aan de 20 meter hoge mast."
Kallemooi is een feest dat alleen op Schiermonnikoog gevierd wordt. Een van de activiteiten bestaat eruit dat een levende haan in mand in een speciaal opgerichte 20 meter hoge mast wordt gehangen. Het dier moet daar dagenlang blijven hangen. Zowel de Dierenbescherming als dierenwelzijnsorganisaties maken al jaren bezwaar tegen de traditie. Ook vorig jaar werden bij een demonstratie activisten opgepakt.
De organisatie was dit jaar op voorbereid op nieuwe acties. Een grote macht ordebewaarders wist de activisten direct te omsingelen en af te voeren naar het gemeentehuis. De activisten werden uitgejoeld door het publiek, dat zong: ‘het Pinksterfeest gaat nooit verloren’. De haan wordt nu ‘s nachts extra in de gaten gehouden.
Video: Kallemooi in 2014
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.