51

Activisten verwijderen Afrikaanse kunstschat uit museum: “Deze rijkdom is van ons”

Vijf activisten hebben in het Parijse Quai Branly museum, dat een belangrijke collectie Afrikaanse kunst bezit, een Afrikaans grafmonument uit de 19e eeuw verwijderd. De mannen werden tegengehouden voordat ze het gebouw met de kunstschat konden verlaten en zijn gearresteerd. Ze riepen dat ze het kunstwerk terug wilden brengen naar Congo, waar het vandaan komt.

Op een video is te zien dat de in Congo geboren Mwazulu Diyabanza werken aanwijst uit voormalige Franse en Belgische koloniën. “Het is rijkdom die aan ons toebehoort en het verdient teruggebracht te worden. Ik zal naar Afrika brengen wat weggehaald is.” Hij verwijt Westerse musea dat ze een vermogen verdienen aan veelal geroofde Afrikaanse kunst.

De minister van cultuur Franck Riester heeft de actie krachtig veroordeeld. “Terwijl het debat over de teruggave van werken uit Afrika volstrekt legitiem is, kan het nooit dit soort acties rechtvaardigen.” Het kunstwerk heeft bij de actie lichte beschadiging opgelopen en zal gerestaureerd worden.

Een commissie die in 2018 door president Macron werd ingesteld concludeerde dat Afrikaanse kunst teruggegeven moet worden aan landen die daarom vragen.

Geen video? Klik hier.

Geef een reactie

Laatste reacties (51)