138

Actrice Elle van Rijn bedreigd na kritiek op Wilders

Vrijheid van meningsuiting opnieuw in gevaar .... Schrijfster/actrice doet aangifte na doodsbedreiging

Actrice/schrijfster Elle van Rijn is met de dood bedreigd omdat ze enkele kritische vragen stelde aan PVV-leider Geert Wilders. De politicus die altijd confrontaties met critici vermijd, was te gast in WNL op Zondag.


Nederlandse journalisten durven amper kritische vragen te stellen aan Wilders en aan discussieprogramma’s neemt hij nooit deel dus zondagochtend deed zich een unieke situatie voor. Actrice Elle van Rijn belandde naast Wilders op de bank en greep de kans om enkele reacties te geven die bij veel Nederlanders leven. De PVV-leider, die zoals bekend slecht tegen kritiek kan, reageerde geïrriteerd op haar interventies. In een reactie op haar vraag waarom hij zo tegen immigratie is terwijl hij bijvoorbeeld zelf een Hongaarse echtgenote heeft, zei hij “ik hoop dat u gezond verstand krijgt”.

De schrijfster/actrice zat bij WNL Op Zondag vanwege haar boek ‘Overnight Millionaire’ over een jongen die jarenlang op straat zwierf en ontdekte dat zijn vader miljonair was.

Kort na de uitzending was ze te gast op Radio 1 bij het programma De Perstribune. Daar vertelde de hoorbaar aangedane actrice wat haar na de uitzending was overkomen. Ze had afschuwelijke bedreigingen ontvangen waaronder een van iemand die zegt haar vaak op straat tegen te komen en aankondigt haar te zullen doodsteken. Van Rijn gaat aangifte doen. Critici van de PVV worden wel vaker bedreigd in een poging hen de mond te snoeren. Zo startte Geenstijl in 2009 een gerichte haatcampagne tegen zanger Herman van Veen nadat hij kritiek uitte.

Wilders wordt in Nederland nooit kritisch door de media benaderd en mag vrijwel altijd onweersproken zijn praatjes verkondigen. In het buitenland ligt dat anders. Dit weekend is er in Engeland veel te doen over een radio-interview waar Ukip-leider Nigel Farage het vuur aan de schenen gelegd werd. Daarbij ging het om soortgelijke kritiek. Bijvoorbeeld dat Farage zich keert tegen buitenlandse talen maar zijn kinderen zelf Duits spreken. En dat hij Roemenen neerzet als mensen waar niemand wat mee te maken wil hebben. Een voorlichter van de partij brak het radio-interview met James O’Brien af.

Geef een reactie

Laatste reacties (138)