11

Actrice ‘Orange is the new black’ in tranen over uitzetting ouders

Diane Guerrero schrijft spraakmakende opinie: 'Hou de discussie gaande en vindt een betere oplossing  om families bij elkaar te houden'

In ‘Orange is the new black’ kennen we Diane Guerrero als de stoere Latina. Achter haar werkelijke persoonlijkheid schuilt echter een afschuwelijk verhaal van een meisje dat op 14-jarige leeftijd plots werd gescheiden van haar ouders. In de Los Angeles Times schrijft ze een opiniestuk om te voorkomen dat niet meer kinderen in Amerika hetzelfde moeten doormaken als zij. Nog steeds, ook al is het nu 14 jaar later, komen de tranen als ze denkt aan het moment van thuiskomen en besefte dat haar ouders nooit meer zouden terugkomen.

Ik was in shock”, vertelt de actrice door haar tranen heen aan Raw Story bij CNN. “Ik ben me zelfs gaan verstoppen onder het bed omdat ik dacht dat ze mij ook nog kwamen halen.

Maar die agenten kwamen niet. Sterker nog, niemand van de overheid of de politie nam contact met haar op. Haar buren die haar te hulp schoten, belden naar de politie waarna ze haar vader aan de telefoon kreeg. Die bleek net als haar moeder vast te zitten en ook waren haar ouders van elkaar gescheiden. Ze werden vervolgens uitgezet naar Colombia omdat ze illegaal in de VS verbleven. Diane heeft altijd contact met ze gehouden, maar bleef in Amerika om haar theateropleiding af te maken.

Het is zwaar om zo lang gescheiden van elkaar te leven. Soms voelt het alsof we elkaar helemaal niet kennen”, vertelt ze geëmotioneerd. “Het is moeilijk omdat ik zonder hen ben opgegroeid. Er zijn dingen van hen die nieuw voor mij zijn en waarin ik me helemaal niet herken. Dat doet pijn, maar ik hou zo veel van ze!”

Diane’s vader had haar altijd verteld dat hij bang was ooit te worden opgepakt. In werkelijkheid gebeurde dat ook. Diane trof het huis aan met de auto’s voor de deur, het licht was aan en het eten stond bijna op tafel. “Ik haat het dat mijn ouders dit hebben moeten meemaken. En ik weet dat ik zelf de keuze heb gemaakt zonder ze op te groeien, maar ik voel dat zij een erg eenzaam bestaan hebben.”

Met haar opiniestuk in de LA-Times hoopt Diane de discussie over het immigratievraagstuk gaande te houden. Ze wil dat de focus komt te liggen op het bijeen houden van families. “Het gesprek moet gaande blijven, ook al is er misschien nu geen oplossing.” Ook hekelt ze de veroordeling van mensen die vinden dat immigranten ‘gelukszoekers’ zijn. “Het is zo dat iedereen altijd een beter leven wil, maar ook dat je dat legaal wil doen. Mijn vader heeft alles geprobeerd om de juiste documenten te krijgen, maar het wachten duurde eindeloos.”

Geef een reactie

Laatste reacties (11)