Laatste update 14:38
178

AD onthult hoe Wilders zijn partij dictatoriaal bestiert

Dat de PVV van Geert Wilders geen democratische partij is, is geen nieuws. Lid worden van de PVV kan niet, de partij kent geen bestuurlijke structuur. De enige leden zijn de Vereniging Groep Wilders en de Stichting Groep Wilders. Allebei bestaan alleen uit – je raadt het al – Geert Wilders. De man leidt van bovenaf en dicteert zijn fractieleden, die hem op hun beurt uit angst braaf gehoorzamen, uit angst voor de tronie van Wilders.

Dat beeld wordt woensdag geschetst in het AD. Tobias den Hartog en Jan Hoedeman mochten een aantal mails van PVV-fractieleden inzien, waaruit nogmaals blijkt: Wilders kan de PVV-fractieleden maken of kraken. Uit angst voor represailles gaan ze overal mee akkoord. “De kieslijst voor de verkiezingen moet nog worden opgemaakt. Het is nu niet verstandig om mensen boos te maken”, zegt er één. Niemand waant zich veilig, nu zelfs de positie van Fleur Agema – voorheen toch Wilders’ rechterhand – ter discussie lijkt te staan. Over haar mailt Wilders dat ze “dommer dan dom” is.

Ook de wijze waarop Wilders het “partijprogramma” voor de verkiezingen heeft opgesteld is tekenend voor zijn dictatoriale houding. Het AD schrijft:

“Illustratief voor dat wantrouwen is hoe het verkiezingsprogramma openbaar werd. Vorige maand kwam even na 17.30 uur in de e-mailboxen van de twaalf leden van de PVV-fractie dat programma binnen. Wilders mailt dat hij het een uur later via zijn Facebook-pagina wereldkundig zal maken. De strekking van de mail is verder: dan weet je dat. Het is niet de bedoeling dat er ‘commentaar’ op teruggemaild wordt, schrijft Wilders nog, die donderdagmiddag de 25ste augustus.”

De PVV is blut
Ook financieel lijkt het niet al te goed te gaan met de PVV. Doordat de partij geen leden heeft, loopt het 6,13 euro per partijlid mis. De overheid dekt weliswaar veel partijkosten, maar de PVV is verder afhankelijk van giften. PVV-sympathisanten blijken echter niet bepaald gulle gevers. Toen de partij besloot ‘verzetspray’ uit te delen in Spijkenisse, moesten fractieleden zelf 100 euro inleggen om de sprays überhaupt te kunnen kopen.

Alle PVV-Kamerleden zitten op hete kolen. 15 maart 2017 valt de grote beslissing en Wilders beslist wie namens hem zitting mag nemen in de Kamer. Wie niet meer mee mag doen, wacht een grote leegte.

Geef een reactie

Laatste reacties (178)