62

AD slaat de plank mis; Sinterklaas wordt níet éxtra beveiligd

Politie: Alle grote evenementen worden beveiligd, Sinterklaasintocht net zo goed ... AD noemt anti-pietactivisten 'relschoppers'

De intocht van Sinterklaas zou dit jaar ‘historisch in negatieve zin’ zijn vanwege extra beveiliging voor de Sint. Dat schrijft althans het AD vrijdag. Onzin, zegt de woordvoerder van de Nationale Politie. ‘Bij elk groot evenement, of dat nu carnaval of de huldiging van Ajax is, wordt er extra politie ingezet.’


Toepasselijke kop: Wie zorgt voor de sensatie?De politie gaat dit jaar niet anders te werk dan voorgaande jaren, meldt de Volkskrant in reactie op het paniekerige artikel in het AD. Dat stelt onder andere dat in Amsterdam Zwarte Piet “niet mag worden uitgescholden”.

De felle pietendiscussie van afgelopen weken is niet aan de politie voorbij gegaan. “Natuurlijk hebben wij kennisgenomen van de gevoeligheden rondom Zwarte Piet en het VN-rapport en weten dat de zaak gevoelig kan liggen”, zegt de woordvoerder in de Volkskrant. “Wij willen dat het feest voor iedereen op een prettige manier verloopt.”

Extra instructies over eventuele demonstraties heeft de Nationale Politie echter niet gekregen. Volgens het AD zouden  “sommige activisten in de hoofdstad hebben aangekondigd fel te willen protesteren”. Uit een rondgang op Facebook blijkt dat de actiegroep ‘Zwarte Piet Niet’ een dag vóór de intocht, op zaterdag 16 november, een vreedzaam protest wil houden op de Dam in Amsterdam. De actiegroep ‘Nederland Wordt Beter’ roept op tot een stille demonstratie tijdens de intocht.

Deelnemers wordt gevraagd om slechts met de rug naar de intocht te gaan staan of verkleed te gaan als Piet met roetvegen in plaats van zwarte schmink. Beide groepen activisten benadrukken dat het protest vreedzaam moet verlopen.

Volkskrant: Politie: Sinterklaas wordt niet extra beveiligd

AD: Sinterklaas extra beveiligd tegen relschoppers

Video: AT5

Foto-cc: bw14

Geef een reactie

Laatste reacties (62)