Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

ADHD-ers met medicijnen vaker gekeurd voor rijbewijs

  •  
04-04-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
240 keer bekeken
  •  
jochem_meyer.jpg
[Video] Ook al verbetert het medicijn de rijvaardigheid
Uit onderzoek blijkt dat medicijnen tegen ADHD de rijvaardigheid van ADHD-patiënten verbeteren. Toch moeten mensen die deze medicijnen slikken vaker gekeurd worden volgens het CBR.
Psychiater en ADHD specialist Sandra Kooij:  
Mensen met ADHD zijn chaotisch, impulsief en snel afgeleid. En dit zijn aspecten die in het verkeer kunnen leiden tot meer ongelukken. En dat is ook zo, want adolescenten met ADHD veroorzaken drie tot vier keer zoveel ongelukken dan normaal. Maar verschillende onderzoeken tonen aan dat medicijnen zoals Ritalin de rijvaardigheid van deze mensen juist aanzienlijk verbeteren.
Ook vrachtwagenchauffeur Marcel van Poppelen heeft al jaren baat bij medicijnen tegen zijn ADHD. Hij rijdt al tien jaar schadevrij maar moet toch vaker gekeurd worden dan zijn collega’s. Vrachtwagenchauffeurs worden iedere vijf jaar gratis gekeurd voor een verlenging van het rijbewijs. Marcel moet ieder jaar gekeurd worden door een psychiater en soms een extra rijtest doen. De kosten hiervan zijn voor zijn rekening, en die kunnen tot wel 500 euro oplopen.
Peter Pakvis van Impuls, de belangenvereniging van mensen met ADHD, is kritisch over de psychiatrische keuringen:
Het is eigenlijk onduidelijk wat er in de spreekkamer gebeurt. De ene keer is er sprake van een uitgebreide keuring, de andere keer staat iemand na een kort en luchtig gesprek weer buiten. We zijn niet tegen een keuring vooraf, maar bij goed verloop moet een rijbewijs voor tien jaar worden verstrekt net als bij een normaal iemand.
Ook Sandra Kooij zet vraagtekens bij het nut van extra controles en rijtesten voor ADHD’ers die medicijnen slikken. ‘’Zoals gezegd zorgen die medicijnen er juist voor dat je beter gaat rijden.’’ 
De Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie brengt binnenkort op basis van nieuw wetenschappelijk onderzoek advies uit aan het ministerie van Infrastuctuur en Milieu. 

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.