64

Adieu supertax, salut Depardieu?

Donkere dag voor president François Hollande: Franse Constitutionele Hof verbiedt supertax van 75 procent voor miljonairs

Het was het paradepaardje van de Franse president, François Hollande. Al tijdens zijn verkiezingscampagne kondigde hij aan de miljonairs in zijn land fors meer te zullen belasten, als hij gekozen zou worden. Dankzij de zogenoemde supertax zouden zij voortaan 75 procent belasting gaan betalen. De verhoging zou per 1 januari worden ingevoerd, maar is op de valreep nu toch van de baan. Het Franse Constitutionele Hof in Parijs sprak zich zaterdagochtend uit tégen de plannen.

Het Franse Constitutionele Hof in Parijs is het hoogste juridische orgaan van Frankrijk. Op aandringen van de conservatieve oppositieleden van de UMP heeft het hof een oordeel geveld over de plannen. De uitkomst: de regeling zou niet uitgaan van ‘gelijkheid voor de openbare lasten’ en is dus ‘oneerlijk’. Adieu, aufwiedersehen, goodbye.

Voor de Franse president is het een flinke tegenvaller en betekent de uitspraak vooral gezichtsverlies. Het toptarief was onderdeel van een pakket belastingverhogingen die zo’n 20 miljard euro had moeten opleveren. Nu moet Hollande in het nieuwe jaar met nieuwe plannen komen om de begrotingsmaatregelen te herzien.

Een aantal Franse rijken kondigde eerder aan hun vaderland te zullen verruilen voor een ander, als de supertax in zou gaan. Zo vluchtte acteur Gérard Depardieu naar België. Hij zou vanwege de belastingverhoging zelfs zijn paspoort ingeleverd hebben: “Ik lever mijn paspoort in en mijn sociale zekerheid waarvan ik nooit gebruik heb gemaakt. We hebben niet meer hetzelfde vaderland, ik ben een echte Europeaan, een wereldburger”, aldus Depardieu. Het is nog onduidelijk of hij nu weer terug wil keren.

Huffington Post: La taxe à 75% censurée par le Conseil constitutionnel

Geef een reactie

Laatste reacties (64)