Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Adjunct Telegraaf op non-actief wegens duistere bijverdiensten

  •  
02-06-2012
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
120 keer bekeken
  •  
tel_300.jpg
Topman ontving geld van boekenuitgeverij ... Krant maakt schoon schip: bordeelbezoek niet langer vergoed
NRC Handelsblad onthult dat een medewerker van De Telegraaf die tot begin dit jaar deel uitmaakte van de hoofdredactie op non-actief is gesteld wegens schending van de interne integriteitsregels. Paul Rijpkema ontving van een uitgever duizenden euro’s per titel over boeken die journalisten van de krant, zoals misdaadverslaggever John van den Heuvel, schreven.
Hoe de kwestie precies in elkaar steekt is onduidelijk. Wel staat vast dat bij de krant niemand op de hoogte was van de betalingen. Een Telegaaf-journalist die de betalingen uiteindelijk ontdekte durfde dat niet aan de hoofdredactie te melden omdat Rijpkema daar zelf deel van uit maakte.
Na de onthullingen van Zembla over de belangenverstrengeling van ster-verslaggever Martijn Koolhoven is de zaak alsnog aan het rollen gekomen. De krant voert nu een interne operatie uit om schoon schip te maken en accepteert geen dubbelrollen meer. In het verleden was dat geen enkel probleem. Zo kon entertainmentjournalist Henk van der Meijden op zijn Privé-pagina theaterproducties aanprijzen die door zijn eigen privébedrijf werden gemaakt. Ook journalist Martijn Koolhoven ging verder dan tot nu toe bekend was. Hij prees onder meer bij herhaling een bungalowpark aan waar hij zelf een vakantiewoning bezat en verhuurde.
De krant wil af van die cultuur en ook geen onduidelijke betalingen meer.
NRC Handelsblad (betaalde toegang) citeert plaatsvervangend hoofdredacteur Arno Reekers:
„Bordeelbezoek declareren zullen wij nooit meer goedkeuren.” Als lid van de hoofdredactie kreeg Reekers de afgelopen jaren duizenden declaraties onder ogen. Daar zaten een enkele keer bonnetjes van bordelen tussen, zegt hij. En ook die werden goedgekeurd. Dat is straks verleden tijd. Binnenkort gaan er voor journalisten van de grootste krant van Nederland (oplage 600.000) strengere gedragsregels gelden. (…) Koolhoven was een van de journalisten die bonnetjes van een bordeel indienden, vertelt Reekers in het hoofdkantoor van de Telegraaf in Amsterdam. Daar ging Koolhoven met relaties heen. Hij trainde ook VVD-politici, gaf pr-adviezen, schreef onder schuilnamen (Martin Choucours en Pierre Dubois) voor bladen van bevriende ondernemers, over wie hij in De Telegraaf berichtte en met wie hij privé zaken deed.
Koolhoven stelt in een reactie dat de bonnen drank betroffen en geen seksuele diensten. Koolhoven kwam in opspraak omdat hij, zo toonde Zembla aan, iemand de grond in schreef die een zakelijk conflict had met een bevriende ondernemer. Kort na de onthullende uitzending van Zembla is Koolhoven vertrokken bij De Telegraaf, volgens eigen zeggen ‘in goed overleg’.
Ten tijde van die Zembla-aflevering gold nog het oude zwijgbeleid van de krant – ‘geen commentaar’ – maar ook dat is verleden tijd. In NRC Handelsblad vertelt de hoofdredactie over de pogingen af te rekenen met de sjoemelcultuur op de redactie. Rijpkema is op non-actief gesteld nadat duidelijk werd dat hij nevenactiviteiten verzwegen had:
Bronnen binnen en buiten de redactie melden dat met Rijpkema meer aan de hand was. Hij zou privé verdiend hebben aan boekenuitgaven waarvoor hij als adjunct eindverantwoordelijk was. Het ging volgens bronnen om zo’n 5.000 euro per boek. De betalingen van een externe uitgever waren niet bekend bij auteurs of hoofdredactie, stonden niet in contracten en werden gedaan zonder dat er facturen gestuurd werden. (…) Rijpkema informeerde de andere leden van de hoofdredactie niet over zijn bijverdiensten, wordt duidelijk in het gesprek met de adjuncten Reekers en De Haas. Zij zeggen dat ze niets wisten van de betalingen buiten de royalty’s om. Rijpkema is op non-actief gesteld. De Telegraaf is een intern onderzoek begonnen. Reekers: „Het wordt nu onderzocht. Voorlopig is hij vrijgesteld van werk.” De zaak wordt, conform de nieuwe aanpak, niet op zijn beloop gelaten.
cc-foto: B10m

Meer over:

nieuws, media
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.