Laatste update 22 april 2020, 10:05
173

Basisscholen vanaf 11 mei weer open

De basisscholen gaan vanaf 11 mei weer open, heeft Mark Rutte dinsdagavond bekendgemaakt. Kinderen gaan de helft van de tijd naar school. Scholen mogen zelf beslissen hoe ze dat regelen: bijvoorbeeld door de ene helft van de klas op dag 1 naar school te laten gaan, en de andere helft op dag 2.

Volgens RIVM-directeur Jaap van Dissel is die versoepeling verantwoord omdat er maar een ‘gering aantal ziektegevallen’ bij kinderen zijn. Middelbare scholen blijven in ieder geval 1 juni dicht en moeten zich voorbereiden op anderhalvemeteronderwijs.

Basisscholen kunnen volgens Rutte makkelijker open omdat kinderen doorgaans in de buurt wonen. Dat betekent dat er niet meer gebruikgemaakt zal worden van het openbaar vervoer. Ook moet het openen van de basisscholen het leven van thuiswerkende ouders makkelijker maken. Zieke kinderen moeten thuisblijven.

Volgens de premier moeten docenten die in de risicogroepen zitten, niet voor de klas staan. Zij moeten vanuit huis werken of ‘administratief werk op school doen’, meent Rutte. Onderwijspersoneel kan zich bij klachten laten testen.

Evenementen gaan tot 1 september niet door. “Dat doen we omdat we de risico’s hiervan zeker niet aankunnen”, lichtte Rutte toe. Dat betekent: “geen Pinkpop, geen Vierdaagse, geen Zwarte Cross”. Ook het betaald voetbal zal tot 1 september niet hervat worden. “We ontkomen er niet aan dit offer te brengen.”

Kappers, masseurs en nagelstylisten kunnen nog niet aan de slag. “Blijf zoveel mogelijk thuis, werk zoveel mogelijk vanuit huis”, drukte Rutte de Nederlanders op het hart. “De vrijheid van de een mag niet ten koste gaan van de gezondheid van de ander.” Ook wees de premier op uitgestelde operaties en de belasting van zorgmedewerkers. “Zij lopen al op hun tandvlees.”

Rutte zei dat hij erg had geworsteld met het versoepelen van de maatregelen, en sprak van “duivelse dilemma’s”.

Eerder:
Basisscholen kunnen na de meivakantie deels open. Dat is een van de adviezen van het Outbreak Management Team (OMT) aan het kabinet. Daarbij kan dan gedacht worden aan halve klassen of kinderen om en om naar school laten gaan. Voor een voorbeeld kan worden gekeken naar Scandinavië, waar dit al in de praktijk wordt gebracht.

Het OMT zegt ook dat deskundigen van mening verschillen of basisscholen direct weer helemaal open kunnen. De kinderopvang en het speciaal basisonderwijs zouden wel direct weer volledig open kunnen na de meivakantie. Het risico voor de volksgezondheid moet in elk geval ‘beheersbaar’ zijn, schrijft het OMT en een belangrijke voorwaarde is dat onderwijspersoneel makkelijker getest kan worden op Covid-19. Ook moeten kinderen met klachten thuisgehouden worden en moeten kinderopvang en scholen zich direct bij de GGD melden indien er meer dan één ziektegeval is. Ouders mogen niet mee het schoolplein op of de klas in. Personeel dat tot een risicogroep behoort wordt afgeraden voor de klas te gaan staan.

De gefaseerde heropening van het primair onderwijs geldt als een proef. Wanneer een maand later geen nieuwe grote corona-uitbraken te zien zijn, zal worden gekeken hoe het voortgezet onderwijs de lessen op school kan hervatten. Een voorwaarde daarbij is dat rekening wordt gehouden met de anderhalve meter afstand tussen personen.

Onduidelijk is wanneer mbo’s, hbo’s en universiteiten het fysieke onderwijs weer kunnen opstarten. In de brief van het OMT staat onder meer dat het heropenen van hoger onderwijs extra risico’s met zich meebrengt, omdat ‘het verzorgingsgebied veel groter is en uitstrekt tot buiten de regio’s en het tot meer belasting van het openbaar vervoer leidt.’

Lees hier de hele brief van het OMT (.pdf)

Bron: NOS / cc-foto: Wikipedia

Geef een reactie

Laatste reacties (173)