50

Adviesraad waarschuwt: Amsterdam wordt onleefbaar voor niet-rijken

Amsterdam wordt onleefbaar voor mensen zonder hoog inkomen en dreigt een enclave voor de welgestelden te worden. Daarvoor waarschuwt de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (Rli) in een donderdag uitgekomen advies. ‘De groepen die tussen wal en schip vallen, nemen toe,’ aldus professor Niels Koeman van de Rli.

Naast de traditionele kwetsbare groepen – mensen met lage inkomens en daklozen – kent Amsterdam een groeiende groep mensen die in toenemende mate niet meer kan meekomen in het dure hoofdstedelijke leven. Het Parool schrijft:

Voor, ruwweg, taxichauffeurs, zorgpersoneel, docenten, agenten, journalisten, accountants en schoonmakers is de stad uitgegroeid tot een bastion. Niet voor niets vertrekken meer mensen uit Amsterdam.

Amsterdam is niet de enige stad waar dergelijke problemen spelen, maar nergens anders groeien de verhoudingen zo extreem scheef. Koophuizen worden onbetaalbaar, huren stijgen fors, publieke voorzieningen als zorg, bibliotheken, sportverenigingen en buurthuizen verschralen of verdwijnen compleet. Het Parool noemt onder meer huisartsen die zich niet in delen van de stad kunnen vestigen omdat de panden er onbetaalbaar zijn geworden. Mensen met hoge inkomens, die niet afhankelijk zijn van het openbaar vervoer en geen behoefte hebben aan voorzieningen als bibliotheken en buurthuizen gedijen in de stad, de rest blijft achter.

De adviesraad noemt de scheefgroei het gevolg van ‘een terugtredende overheid, bezuinigingen, een te grote nadruk op efficiëntie, prijsstijgingen en een overschatting van de zelfredzaamheid van inwoners’. Zowel het Rijk als gemeenten worden door het Rli geadviseerd meer te investeren in publieke voorzieningen en de stijgende huurprijzen een halt toe te roepen.

cc-foto: crash71100

Geef een reactie

Laatste reacties (50)