30

Adviseur Asscher bleek oplichtster

Succesprostituee Patricia Perquin was adviseur van Asscher en Van der Laan voor nieuwe prostitutiebeleid

De VVD in de Amsterdamse gemeenteraad wil de zaak rondom adviseur Patricia Perquin tot de bodem uitzoeken. Als ex-prostituee en schrijfster gaf ze voormalig wethouder Asscher en burgemeester Van der Laan adviezen over het nieuwe prostitutiebeleid. De VVD wil weten of er aanleiding is de maatregelen te herzien nu de Volkskrant haar echte identiteit heeft ontmaskerd en er twijfels bestaan of ze wel ooit echt actief is geweest als prostituee.

Perquin, die in het echt society- en misdaadjournaliste Valerie Lemereur blijkt te zijn, schreef in Het Parool en het AD een reeks artikelen over het leven op de Wallen. Ook schreef ze de bestseller ‘Achter het raam op de Wallen’. Het succes leverde haar een adviseursrol op voor het nieuwe Wallenbeleid van de gemeente.

De ontmaskering is ingeslagen als een bom”, zegt VVD-fractievoorzitter Robert Flos in de Volkskrant. “Haar identiteit mocht niet bekend worden, nu begrijp ik waarom. We mogen ons wel drie maal achter de oren krabben dat we waarde toekenden aan verhalen van iemand die marchandeert.”

Flos vindt dat het salaris van Perquin moet worden teruggevorderd. Perquin beweerde dat ze 4,5 jaar fulltime als prostituee heeft gewerkt, maar dat is twijfelachtig. Uit onderzoek van de Volkskrant blijkt dat de journaliste in de desbetreffende periode ook een eigen uitgeverij runde in Antwerpen. Daarvoor werkte zij zowel in Nederland als België. Onder meer voor Nieuwe Revu, Story, TV Familie en Het Laatste Nieuws.

Van der Laan en Asscher hebben zelf nog niet willen reageren. De voormalige wethouder van Amsterdam zou haar meerdere keren geraadpleegd hebben. Een woordvoerder van Asscher zei wel dat “Asscher zich realiseerde dat de mogelijkheid bestond dat hij niet de hele waarheid zou horen als hij met mensen uit deze wereld zou spreken”. Ook zegt de woordvoerder dat de verplichte taaltoets en de verhoging van de minimumleeftijd voor prostituees van 18 naar 21 jaar niet uit de koker van Perquin kwam. “Asscher kwam met de taaltoets toen hij nog niet eens van Perquin had gehoord.

Volkskrant: ‘Ontmaskering prostituee en adviseur gemeente Patricia Perquin sloeg in als een bom’

cc-foto: Paulvirostek

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (30)