10

Advocaat wint van roddelmedia Telegraaf en RTL

Meijering hoeft beschuldiging over klikpraktijken Moszkowicz niet terug te nemen

Advocaat mr Nico Meijering, die onder meer Estelle Cruijf bijstaat in de juridische verwikkelingen rond haar partner Badr Hari, had in NRC Handelsblad verteld dat de vorige advocaat van Cruijff, Bram Moszkowicz, RTL Boulevard en De Telegraaf tipte over haar gangen.

NRC schreef in januari:

Volgens de nieuwe raadsman van Cruijff, Nico Meijering, heeft Moszkowicz in samenwerking met de Telegraaf en RTL Boulevard voortdurend publicitaire spelletjes met Estelle Cruijff gespeeld. Moszkowicz tipte volgens de klacht bevriende media zodat ze opnames van Cruijff konden maken als ze met hem een afspraak had of als zij bij de rechtbank kwam.

Eindredacteur CarloDe beide roddelmedia reageerden furieus op dat bericht omdat hun ‘objectiviteit’ in twijfel zou worden getrokken door Meijering. Carlo van Lienden, de hoofdredacteur van RTL Boulevard waar Moszkwicz co-presentator is, verklaarde destijds: “Het is pertinente onzin om te verkondigen dat wij onder een hoedje spelen met advocaat Moszkowicz”.

Ook waren de roddelmedia woest dat er geen ‘wederhoor’ was gepleegd door de advocaat. Ze sleepten de advocaat daarom voor de Raad van Discipline. In een vandaag gepubliceerde uitspraak oordeelt de raad dat de klacht wordt afgewezen.

Het verwijt van klaagsters dat verweerder zou hebben gesuggereerd dat zij geen objectieve journalistiek bedrijven houdt, los van de vraag of het wekken van die suggestie tuchtrechtelijk verwijtbaar zou zijn, geen stand. Dit valt immers niet uit de artikelen in de NRC af te leiden. Het enkele feit dat verweerder heeft gesuggereerd dat klaagsters gebruik maken van tipgevers, maakt nog niet dat zij geen objectieve journalistiek zouden bedrijven. Dat in dit concrete geval mr. M. als tipgever wordt genoemd maakt dat niet anders.

Tot slot geldt dat het feit dat verweerder zijn uitlatingen niet eerst aan klaagsters heeft voorgelegd hem niet kan worden verweten: het was immers aan de NRC om voor publicatie hoor en wederhoor toe te passen, niet aan verweerder.

 cc-foto: Erwin van der Zande. RTL Boulevard eindredacteur Carlo van Lienden met presentator Albert Verlinde

Geef een reactie

Laatste reacties (10)