24

Advocaten staken tegen plannen Teeven

Teeven wil fors bezuinigen op gefinancierde rechtsbijstand ... Ook huurconflicten komen dan niet meer in aanmerking voor bijstand

Maandag leggen door het hele land advocaten het werk neer. Ze zijn het niet eens met de bezuinigingen die staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie gepland heeft voor de sector. Bij verschillende rechtbanken vinden manifestaties plaats. De advocaten tekenen onder meer protest aan tegen de voorgenomen bezuiniging op gefinancierde rechtsbijstand omdat de rechtspraak hierdoor minder toegankelijk wordt voor minder bedeelden.


De Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten schat dat zo’n 300 strafadvocaten aan de landelijke staking mee zullen doen. Ook asiel- en sociaal advocaten doen mee.

Onbekend is of de staking ook gevolgen zal hebben voor de gang van zaken op diverse rechtbanken. De advocaten weten zich gesteund door de Orde van Advocaten. Sinds het bekend worden van de plannen van Teeven heeft de orde bezwaar gemaakt.

Als de plannen van Teeven doorgang vinden gaat de eigen bijdrage omhoog. Ook huurconflicten, consumentengeschillen en echtscheidingen op gezamenlijk verzoek komen dan niet meer voor rechtsbijstand in aanmerking.

In Buitenhof gingen zondag Maria van de Schepop van de Nederlandse Vereniging voor Rechtsspraak, Bernard de Leest, advocaat en lid van de Algemene Raad van de Orde van Advocaten en hoogleraar Privaatrecht Maurits Barendrecht (Universiteit van Tilburg) met elkaar in debat over de voorgenomen bezuinigingen.

cc-foto: FaceMePls

Geef een reactie

Laatste reacties (24)