23

Advocaten trekken aan de bel: ‘Nuance verdwijnt bij supersnelrecht’

'Achtergrond van de verdachte en context waarin overtreding wordt begaan, moet ook bekeken worden, daar is nu geen ruimte voor'

Verschillende strafrechtadvocaten trekken aan de bel. Onder meer Bart Nooitgedacht en Geert-Jan van Oosten vrezen dat nuance verdwijnt bij het supersnelrecht waar rondom Oud& Nieuw gebruik van wordt gemaakt. En dat is een kwalijke zaak; nuance is onontbeerlijk voor gedegen rechtspraak, aldus de advocaten.

De roep om geweldplegers rond de jaar wisseling zo snel mogelijk voor de rechter te krijgen en te straffen, klinkt ieder jaar weer tegen het eind van december. Vrijdag komen dan ook de eerste verdachten van ongeregeldheden rondom Oudejaarsnacht voor de rechter in een supersnelrechtzaak. Dit jaar zei korpschef Bouman van de Nationale Politie dat het niet zo kan zijn dat rechters lagere straffen opleggen dan geëist, tegen geweldplegers tegen hulpverleners. Nooitgedagt noemt het een gotspe dat een korpschef zich met de rechtspraak bemoeit. “Er is in Nederland zoiets als de scheiding der machten.”

De Raad voor de Rechtspraak liet eerder al weten dat rechters rond de jaarwisseling strenger straffen dan gewoonlijk. Van Oosten benadrukt dat Oudejaarsnacht weliswaar een andere nacht dan anders is – “als iedereen zich op Oudejaarsnacht vol laat lopen met drank en drugs, gebeuren er onbegrijpelijke dingen” -, maar voor de rechtspraak zou dit geen verschil moeten maken. De advocaat benadrukt dat er juist gekeken moet worden naar de achtergrond van de verdachte en de context waarin zo’n overtreding is gepleegd. Maar bij het supersnelrecht, waar verdachten binnen drie dagen een straf te horen krijgen, is daar geen tijd of ruimte voor.

Van Oosten:

Misschien is zo iemand in het dagelijks leven een doodnormale burger met een keurige baan. Dan is hij juist gebaat bij een passende straf. Typisch iets waar onderzoek voor nodig is. Waar getuigen voor gehoord moeten worden. Het is vaak verstandig een zaak tot rust te laten komen, en niet direct met de verdachte te gaan praten terwijl die nog stijf staat van de adrenaline.”

Trouw: ‘Nuance verdwijnt bij supersnelrecht’

Geef een reactie

Laatste reacties (23)