Laatste update 11:48
47

Advocaten verdienen miljoenen aan gewelddadig politiegedrag

Agenten die grof geweld gebruiken tegen burgers worden na hun daad bijgestaan door peperdure advocaten. Dat heeft de NOS achterhaald. De gedeclareerde bedragen zijn zo ongewoon hoog dat strafrechtadvocaten zeggen er van te schrikken. De politie heeft de afgelopen jaren bijna 5 miljoen euro betaald aan advocaten die agenten bijstaan, blijkt uit gegevens die de NOS heeft opgevraagd. Strafrechtadvocaten schrikken van de declaraties die hun collega’s hebben ingediend.

De politie heeft veertien advocatenkantoren geselecteerd die goud geld verdienen aan het verdedigen van de agenten. Het Haagse advocatenkantoor Sjöcrona van Stigt, dat onder meer de agenten bijstaat die veroordeeld zijn voor de dood van Mitch Henriquez, toucheerde bijna drie miljoen euro. bijna 2,7 miljoen euro declareerde in drie jaar tijd. Het kantoor staat onder andere de agenten bij in de zaak Mitch Henriquez.

De NOS schrijft:

“Dit zijn absurd hoge bedragen”, vindt advocaat Kerem Canatan, die zich eerder al eens kritisch uitliet over een hoge rekening aan de politie. “Het is kennelijk heel lucratief om voor de politie te werken. Er zijn veel kantoren die dit bij lange na niet eens als jaaromzet halen.” (…) Er gaan stemmen op om de kosten te drukken, waarbij wordt gedacht aan een maximum uurtarief. Ook worden de regels voor juridische bijstand aangescherpt. Nu blijken agenten die getuige waren van een incident met een collega, zelf ook vaak een advocaat in te schakelen als ze worden gehoord. In de toekomst moeten leidinggevenden beoordelen of dat echt nodig is.

Canatan constateert het schrille contrast tussen de forse bezuinigingen op rechtsbijstand voor de gewone burger en de exorbitante bedragen die worden uitgegeven om ambtenaren juridisch te beschermen. De korpschef heeft dat in 2015 ook openlijk erkend: “Ik wil de garantie dat alleen de allerbeste advocaten mijn mensen verdedigen”. Het kantoor Sjöcrona van Stigt vindt dat er geen sprake is van buitengewoon hoge bedragen. In drie jaar tijd moest het Haagse kantoor in 245 dossiers bijstand verlenen. In een zaak ging het om een agent die geweld en pepperspray had gebruikt tegen een burger. De rechter veroordeelde hem tot 400 euro boete maar met hulp van Sjöcrona van Stigt werd hij in hoger beroep vrijgesproken. Kosten: 144.000 euro.

cc-foto: Bastiaan

Geef een reactie

Laatste reacties (47)