13

Aegon financiert anti-Obama lobby

De verzekeraar is één van de financiers achter een campagne tegen de plannen van de regering van Obama

Aegon, een verzekeraar die door de Nederlandse staat wordt gesteund, co-financiert een anti-Obama lobby van de UC Chamber of Commerce. De US Chamber is tegen de groeiende overheidsregulering. De miljoenendonatie is in het geheim gedaan, terwijl de Chamber deze volgens nieuwe regelgeving had moeten openbaren.

Volgens NRC Handelsblad zijn enkele miljoenen dollars doorgesluisd via de Transamerica Foundation. De stichting valt onder de dochteronderneming van Aegon.

De US Chamber probeert via landelijke televisiespotjes het Amerikaanse volk te overtuigen dat Obama’s plannen om de financiële sector strenger te reguleren niet deugen. Ook was de US Chamber, de Amerikaanse Kamer van Koophandel, één van de tegenstanders van Obama’s plannen voor hervorming van de gezondheidszorg.

Opvallend is dat het bedrijf een miljoenendonatie doet terwijl het nog altijd 1,5 miljard euro aan staatssteun van de Nederlandse overheid moet terugbetalen.

Aegon zegt dat ze niets met de donaties te maken hebben. “Deze komen van Transamerica en zij beslist waar ze aan geeft.” Opvallend is wel dat Don Shepard, voormalig Aegon-topman, jarenlang lid is geweest van het bestuur van de US Chamber. Na zijn afscheid bij Aegon in 2008 is hij zelfs nog enige tijd voorzitter van de Chamber geweest.

New York Times: Top Corporations Aid U.S. Chamber of Commerce Campaign

cc-foto: Tony Alter

Geef een reactie

Laatste reacties (13)