2

AEX-bedrijven verdienen minder, vervuilen meer

AEX-bedrijven hebben in 2013 ruim 5 procent méér CO2 uitgestoten dan in 2012, terwijl omzet met 2,5 procent daalde

Grote bedrijven als Boskalis en SBM Offshore – die zijn genoteerd aan de Amsterdam Exchange Index (AEX) – draaiden vorig jaar gezamenlijk 2,5 procent minder omzet, maar stootten toch 5 procent meer CO2 uit. Dat meldt de Volkskrant donderdag, op basis van de gepubliceerde milieuresultaten van de bedrijven in hun maatschappelijk jaarverslag.

Baggerbedrijf Boskalis stootte ruim de helft méér CO2 uit in 2013 en maritiem dienstverlener SBM Offshore ruim 15 procent meer. Terwijl de omzet in beide bedrijven met zo’n 3 procent daalde. Volgens Boskalis is de toename te wijten aan de overname van het zeetransportbedrijf Dockwise. Maar ook zonder die acquisitie zou de toename 4 procent zijn geweest. Wat Boskalis verklaart met een groter aantal energie-intensieve projecten.

Ook Shell produceerde ondanks een omzetdaling van 5 procent meer broeikasgas dan daarvoor. De toename van de uitstoot van 1 miljoen ton CO2 binnen het bedrijf is volgens Shell veroorzaakt door het opstarten van een vloeibare-aardgasfabriek in Qatar en het weer in gebruik nemen van olievelden in Irak. De grootste vervuiler van de AEX-bedrijven is staalproducent ArcelorMittal, die geen fabrieken in Nederland heeft, maar via een trustkantoor genoteerd is aan de Amsterdam Exchange Index. Arcelor beweert te streven naar minder uitstoot, maar bereikte vorig jaar het tegendeel door ‘veranderde samenstelling van de ruwe grondstoffen die we gebruiken’. Van Tata Steel, het voormalige Hoogovens, zijn nog geen cijfers beschikbaar.

Andere bedrijven slaagden er bij een groeiende omzet in om juist minder CO2 te produceren. Zo ook bierbrouwer Heineken en bank/verzekeringsgroep ING, die met 12 procent omzet meer toch ruim 18 procent minder broeikasgas uitstootte.

Volkskrant: De omzet daalt, toch neemt de CO2-vervuiling toe

cc-foto: lttds

Geef een reactie

Laatste reacties (2)