Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'Afbreekbare' plastic zakjes breken zelfs na jaren in zee amper af

  •  
30-04-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
70 keer bekeken
  •  
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

© OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Het leek zo’n sympathiek alternatief: plastic zakjes van afbreekbaar materiaal. In de praktijk valt het vies tegen: zelfs na jaren verteren sommige type zakjes amper. Na drie jaar zijn ze nog zo intact dat je er nog prima kilo’s boodschappen in kwijt kunt, zeggen onderzoekers die zijn verbonden aan de Universiteit van Plymouth. Het onderzoek ging om zakjes gemaakt van composteerbaar en bio-afbreekbaar materiaal en twee soorten zogeheten oxo-degradeerbaar materiaal.
Tijdens het onderzoek werden zakjes van de verschillende materialen in de lucht gehangen, in de bodem begraven en in zee gelaten. Het composteerbare exemplaar was na negen maanden in zee volledig opgelost, maar was na 27 maanden begraven onder de grond nog wel heel. De twee oxo-degradeerbare en het gewone plastic tasje waren na drie jaar in de grond of in het water nog steeds bruikbaar als boodschappentasje. Onderzoeksleider Richard Thompson van de Universiteit van Plymouth: “Je verwacht van een als bioafbreekbaar gelabelde plastic tas dat hij sneller afbreekt dan een conventionele plastic tas. Uit onze studie blijkt van niet. Er moeten standaarden komen,” zegt onderzoeksleider Richard Thompson van de University of Plymouth.
Cc-foto: Kenneth Allen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.