Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

AfD-leider Gauland echoot speech van Hitler in column

  •  
10-10-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
222 keer bekeken
  •  
22953330165_a1dd65c486_z
Duitse historici zijn verontwaardigd en bezorgd over een column van AfD-leider Alexander Gauland, waarin hij delen van een speech van Adolf Hitler parafraseert. Gauland schreef in een gastbijdrage voor de Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) over een ‘geglobaliseerde klasse’ die posities in de media, wetenschap en politiek zou bekleden, de informatie zou ‘controleren’ en het land en het continent zou bedreigen.
Wolfgang Benz, een prominent onderzoeker van nazi-geschiedenis, merkte in der Tagesspiegel op dat het leek alsof Gauland een speech van Hitler uit 1933 op zijn bureau had liggen toen hij zijn column schreef.
Gauland schreef:
"Hun leden wonen bijna exclusief in grote steden, spreken vloeiend Engels, en wanneer zij van Berlijn naar Londen of Singapore verhuizen voor banen, vinden overal ze vergelijkbare appartementen, huizen, restaurants en privéscholen."
Antisemitisme Hitler sprak in november 1933 in een speech tegen medewerkers van Siemens Dynamo van een:
"Kleine, ongewortelde, internationale kliek. De mensen die overal en nergens thuis zijn. Die geen bodem hebben waarop zij zijn opgegroeid, maar die vandaag in Berlijn, morgen in Brussel en de dag erna in Parijs wonen. En dan weer in Praag of Wenen, en die zich overal thuisvoelen."
Waarna een man uit het publiek uitriep: “De Joden!”
Volgens historicus Michael Wolffsohn is het geen toeval dat Gauland zijn column op deze manier vormgaf:
"Het is zorgwekkend dat Gauland naar zijn hoogopgeleide volgelingen signaleert dat hij de speech en de stijl van Hitler kent, en dat hij Hitlers beschuldigingen tegen de Joden aan de tegenstanders van AfD overdraagt."
In juni omschreef Gauland het nazi-verleden nog als een ‘ vogelpoepje in de Duitse geschiedenis ‘.
In Duitsland groeit ook de het verzet van politici en docenten tegen een AfD-meldpunt voor leerlingen die hun leraren willen verlinken omdat ze ‘niet politiek-neutraal’ zouden zijn en/of kritiek op de partij uitten. Het platform werd in Hamburg uitgerold, maar AfD heeft plannen om het platform ook in 9 andere deelstaten te activeren. Ook in Nederland zijn er politici actief die leerlingen oproepen om leraren te verklikken zodat zij hen de mond kunnen snoeren.
Cc-foto: James Rae
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.