Laatste update 17:05
74

AfD: ‘Merkel zou in ballingschap moeten’

De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft het niet makkelijk: terwijl zij zich hard maakt om vluchtelingen zo warm mogelijk welkom te heten in Duitsland, beleid probeert in te stellen om de opvang zo voorspoedig mogelijke te laten gaan – en zij die geen recht hebben op opvang weer huiswaarts te doen keren – grijpen haar tegenhangers alles wat zij zegt aan om haar te bekritiseren en terloops weg te zetten als nazi. Beatrix von Storch, Europarlementariër van de Duitse extreemrechtse partij Alternative für Deutschland, maakt het wel heel bont. Merkel zou wat haar betreft met ballingschap moeten naar Zuid-Amerika. Of Chili.

Volgens Storch, die haar uitspraak deed in een tv-programma, zou de bondskanselier met haar beleid het land verpesten. Zo erg is sinds Hitler niet meer voorgekomen, aldus Storch. De extreem-rechtse politica meent dat Merkel Duitsers wil vervangen door vluchtelingen.

De uitspraak is geen nieuwe. Storch schreef eerder op haar Facebook al dat Merkel, wanneer ze bondskanselier af is, het land vanwege veiligheidsredenen zal moeten verlaten. Hierop voortbordurend vertelde ze de talkshowhost Anne Will dat Merkel wat haar betreft in ballingschap naar Chili of Zuid-Amerika moet en legde ze de vergelijking met nazi-Duitsland.

De uitspraak is extra pikant juist vanwege de vergelijking met nazi-Duitsland. Een extreem-rechtse politica die een ander uitmaakt voor nazi, de logica is ver te zoeken, maar Storch lijkt er heilig in te geloven.

Na de val van het Hitlerregime vluchtte Adolf Eichmann naar Zuid-Amerika. Na de val van de Berlijnse muur en de Duitse eenwording vluchtte Erich Honecker naar Chili.

Geef een reactie

Laatste reacties (74)