36

Extreemrechtse AfD wil etniciteit en religie journalisten vastleggen

De Duitse extreemrechtse partij Alternative für Deutschland (AfD) wil data over journalisten, waaronder religie en/of politieke voorkeur en etniciteit, verzamelen, opslaan en gebruiken. Wie als journalist bijeenkomsten van AfD wil bijwonen, moet bij de aanmelding hier eerst toestemming voor geven. Doe je dat niet, dan ben je niet welkom. Dat schrijft onder meer de Deutsche Welle.

Naast standaard gegevens, waaronder het nummer van je perspas, moeten journalisten ook toestemming geven voor de verzameling van ‘speciale gegevens’. Het in te vullen formulier verwijst naar paragraaf 9 van de Duitse wetgeving omtrent gegevensbescherming. Onder paragraaf 9 staat wat onder ‘speciale gegevens’ verstaan wordt: etniciteit, seksuele oriëntatie, religie, politieke voorkeur, filosofische overtuiging en/of vakbondslidmaatschap.

De Duitse vereniging voor journalisten neemt de zaak hoog op:

Dit is een onaanvaardbaar indringen in de privézaken van journalisten. Wij verzoeken AfD om de vereiste overeenkomst onmiddellijk te verwijderen.

In politieke kringen spreekt men van een misverstand, maar tot op heden moeten de journalisten die bijeenkomsten van AfD gewoon nog het formulier invullen.

DW: Germany’s far-right AfD wants data on journalists’ political views
cc-foto: Markus Spiske

Geef een reactie

Laatste reacties (36)