Laatste update 15:04
33

AfD weigert journalist, collega’s boycotten extreemrechtse onzin

Het Nationaal Congres van de Saksische AfD-partij in Duitsland heeft afgelopen weekend besloten een journalist van de Sächsische Zeitung te weren van de bijeenkomst. De journalist was aanwezig bij het landelijke congres, maar moest de zaal in Klipphausen onder begeleiding van luid gejoel verlaten, nadat een afgevaardigde om zijn verwijdering had gevraagd. De Sächsische Zeitung zou namelijk een ‘hetze artikel’ hebben gepubliceerd over de AfD en daarmee ‘levens hebben verwoest’. Een grote meerderheid van het congres stemde in met de verwijdering van de journalist.

Het is niet de eerste keer dat de AfD journalisten de toegang weigert. Eerder mochten journalisten van de ZDF en ARD niet bij een bijeenkomst zijn waar ook PVV-leider Geert Wilders aanwezig was, in Koblenz. “Persvrijheid houdt ook in dat je nepnieuws niet bedient”, legde AfD-Europarlementariër Marcus Pretzell (en man van AfD-voorvrouw Frauke Petry) destijds uit.

Met Pretzells verwijzing naar ‘fake nieuws’ legt hij zelf al de link met de Verenigde Staten, waar de huidige president Donald Trump er ook een eigen waarheid op na houdt. En ook daar worden media die niet van Trumps vorm van alternatieve feiten gediend zijn, ten onrechte weggezet als leugenaars.

Maar daar waar in Nederland media staan te springen om PVV-leider Geert Wilders – die jaren terug al tot een algehele VARA-boycot besloot – een podium te bieden, zijn journalisten in Duitsland solidair met elkaar. Zo besloot de Morgenpost Sachsen een witte pagina af te drukken in plaats van verslag te doen van het congres in Klipphausen. In de hoek een korte verklaring:

Best lezer, op deze pagina had de Morgenpost een bericht over de AfD-partijdag afgelopen weekend in Klipphausen gepland. Maar toen zette de AfD-delegatie een redacteur van de Sächsischen Zeitung bij de bijeenkomst uit. Reden: een zogenaamd ‘hetze artikel’ van een collega.

Persvrijheid betekent naar onze mening ook dat er geschreven wordt over zaken waar de AfD misschien niet zo blij mee is. De Morgenpost heeft daarom besloten, uit solidariteit met onze SZ-collega’s, vandaag een berichtenstop over het AfD-event te houden. De slogan van de partij is immers: ‘Moed voor de waarheid’.

“Willekeurig journalisten eruit gooien is een poging om de pers te intimideren. Dit hoort niet in een democratie”, reageert Ine Dippmann, voorzitter van de Duitse Vereniging van Journalisten in Saksen.

 


cc-foto: Metropolico.org

Geef een reactie

Laatste reacties (33)