Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

UEFA onderzoekt regenboogband aanvoerder Duitsland

  •  
20-06-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
221 keer bekeken
  •  
manuelneuer

© Germany's goalkeeper Manuel Neuer celebrates with fans after the Euro 2020 soccer championship group F match between Portugal and Germany in Munich, Saturday, June 19, 2021. (AP Photo/Matthia

Update: De UEFA stelt een onderzoek in naar de aanvoerdersband van de Duitse keeper Manuel Neuer. Met de regenboogband die Neuer draagt uit solidariteit met de LHBTI-gemeenschap, zou de speler mogelijk de reglementen van de Europese voetbalbond hebben overtreden. Volgens de regels zijn ‘politieke’ uitingen niet toegestaan.
Dezelfde UEFA twitterde in 2019 nog trots te zijn dat het EK een toernooi voor iedereen zou worden. De UEFA voorzag die tweet van een regenboogvlag.
De UEFA is ook een onderzoek gestart naar misdragingen van Hongaarse supporters. Die zouden racistische en anti-homospreekkoren hebben ingezet. Ook zouden Hongaarse fans de Hitlergroet hebben gebracht.
Eerder: Duitsland vierde zaterdagavond een wonderschone EK-overwinning op Portugal (4-2), maar Uwe Junge deed daar niet aan mee. De afgevaardigde van de rechts-radicale AfD in Rheinland-Pfalz wond zich op Twitter op over de aanvoerdersband in regenboogkleuren van keeper Manuel Neuer.
Junge sprak van een ‘flikkerarmband’ en legde een verband met de plannen om het stadion in München voor de wedstrijd tegen Hongarije te verlichten in de kleuren van de regenboog. Duitse fans en de gemeenteraad van de Zuid-Duitse stad willen zo hun solidariteit tonen met de Hongaarse LHBTI-gemeenschap.
“Het enige wat er nog aan ontbreekt is het knielen”, sneert Junge. Verscheidene nationale elftallen gaan voor de wedstrijd op een knie zitten om te protesteren tegen racisme. “Zo verlies je steeds meer fans”, meent Junge, die jarenlang luitenant in het Duitse leger was en om die reden een Karremans-achtige snor heeft.
Afgaande op de reacties op de tweet van Junge heeft hij zelf aanmerkelijk minder aanhangers dan die Mannschaft. “Uw zoon heeft reservedienst in dezelfde eenheid als ik”, schrijft een Twitteraar. “Ik kan alleen maar hopen dat hij zich als officier en als mens net zo voor u schaamt als ik.”
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.