Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Afgeluisterde advocaten slepen Staat voor de rechter

  •  
22-04-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Plasterk_300
Advocaat Pestman: ‘Het is treurig dat Plasterk niet zelf tot het inzicht komt dat dit niet kan'
Net zoals artsen en dominees kunnen advocaten aanspraak maken op een wettelijk verschoningsrecht. Onder zwaarwegende omstandigheden mag dit recht geschonden worden door geheime diensten.
Vorig jaar diende Prakken d’Oliviera een klacht in bij minister Plasterk van Binnenlandse Zakenvanwege het tappen van advocaten door de AIVD. Advocaten van het kantoor hadden vermoedens dat hun telefoons al langer werden afgeluisterd.
Onbehoorlijk gehandeld Onderzoek van toezichthouder CTIVD bevestigde de vermoedens van Prakken d’Oliviera. Sinds 2003 zijn van diverse advocaten van het kantoor de telefoons afgeluisterd en gesprekken uitgewerkt. De toezichthoudende commissie concludeerde dat de geheime dienst daarbij in sommige gevallen ‘onbehoorlijk’ heeft gehandeld.
Sinds 2007 is het interne beleid bij de AIVD voor verschoningsgerechtigden aangescherpt, maar ook daarna zijn volgens de toezichthouder ‘ten onrechte’ gesprekken en berichten van advocaten opgenomen en uitgewerkt.
Brief Plasterk
Ook heeft Plasterk in maart in reactie op Kamervragen laten weten geen noodzaak te zien tot het invoeren van een rechterlijke toets. Ook voor het instellen van nummerherkenning ziet hij ‘geen aanleiding’.
Ingrijpen gerechtelijke macht
De advocaten achten het afluisteren in strijd met het Europees Verdrag van de Rechten van de Mens (EVRM) en het recht van de Europese Unie, zo blijkt uit de dagvaarding. Daarnaast hebben zij twee fundamentele bezwaren tegen de werkwijze van de AIVD.
Raad van Europa grijpt in op spionage Ondertussen heeft het parlement van de Raad van de Europa, de parlementaire assemblee, een artikel 52-procedure gelast. Dat betekent dat aangesloten landen moeten uitleggen hoe zij de mensenrechten hebben bewaakt bij massaspionage. De antwoorden worden openbaar gepubliceerd. Dat betekent dat aangesloten landen moeten uitleggen hoe zij de mensenrechten hebben bewaakt bij massaspionage. De antwoorden worden openbaar gepubliceerd. Aanleiding is het rapport over de door Edward Snowden onthulde grootschalige spionage op burgers dat is opgesteld onder leiding van CDA-politicus Pieter Omtzigt.  Omtzigt reageerde tegenover de site Nu.nl met: ‘Het is het zwaarste wapen dat we hebben”, vertelt Omtzigt tegenover.’ Volgens hem heeft zo’n onderzoek veel impact: ‘De laatste keer dat zo’n procedure werd gestart ging het over de geheime gevangenissen in Europa waar mensen zonder proces werden opgesloten. Die zijn als gevolg daarvan gesloten.’ CC Foto:  Roel Wijnants Volkskrant:  Afgeluisterde advocaten slepen Staat voor de rechter

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.