2

Afghaans-Canadese arts om afkomst uren vastgehouden aan grens VS

Een Canadese arts van Afghaanse afkomst is vijf uur lang vastgehouden door Amerikaanse grenswachters. Na uitvoerig te zijn ondervraagd over onder meer zijn “stamhoofd” mocht hij de grens pas oversteken. De aanhouding is tekenend voor de manier waarop in Trumpland wordt omgegaan met mensen afkomstig uit een islamitisch land.

Sardar Ahmed verruilde als geneeskundestudent meer dan tien jaar geleden Afghanistan voor de Verenigde Staten, nadat hij de prestigieuze Fulbright studiebeurs had ontvangen. In 2007 vertrok hij naar Canada om zijn coschappen te lopen en uiteindelijk startte hij net even ten zuiden van Ontario een eigen praktijk. Ook nam hij de Canadese nationaliteit aan.

Onlangs ontving Ahmad bericht dat zijn Nexuskaart was ingetrokken. Die kaart is onderdeel van een speciaal programma waarmee Canadezen en Amerikanen, mits goedgekeurd, vrij de grens tussen beide landen kunnen oversteken. Vrijdag besloot Ahmad om in zijn lunchpauze even naar het nabijgelegen Michigan – in de Verenigde Staten dus – te gaan om daar op het kantoor van Nexus verhaal te halen.

Eenmaal bij de grens werden echter de autosleutels van Ahmad ingenomen door de douane en werd hij vijf uur lang ondervraagd. Hij moest onder meer informatie geven over zijn leven in Afghanistan, over familieleden daar en of hij tijdens zijn jeugd veel gewapende mannen had gezien. Ook mocht hij zijn telefoon niet gebruiken, ondanks dat hij uitlegde dat er later die dag patiënten op hem rekenden.

De aanhouding van Ahmad staat niet op zichzelf. Sinds Trump zijn intrek nam in het Witte Huis komt het ene na het andere bericht naar buiten van douaniers die zich zeer agressief opstellen tegen reizigers met een moslimachtergrond. Vorige maand werd bijvoorbeeld nog een Canadese vrouw, geboren in Marokko, aangehouden toen ze de grens over wilde steken om een dagje te winkelen. De vrouw werd urenlang ondervraagd over haar geloofsovertuigingen en haar kijk op Donald Trump. Na vier uur lang vastgezeten te hebben werd ze, samen met haar nicht en twee kinderen, teruggestuurd naar Canada.

De aanhouding van Ahmad gebeurde in dezelfde week waarin bekend werd dat Donald Trump elk moment een nieuw anti-immigratiewetsvoorstel kan tekenen, de vernieuwde versie van de “moslimban” die eerder door meerdere rechters van tafel werd geveegd. ‘Het was frustrerend,’ vertelde Ahmad tegen de lokale krant the Sarnia Observer. ‘Ik was bezorgd, bang, ik had geen idee wat er zou gaan gebeuren. Je weet het nooit, ze kunnen je opsluiten, je kunt hierdoor zomaar je carrière en alles wat je hebt verliezen.’

In tegenstelling tot de Marokkaans-Canadese vrouw, mocht Ahmad wél zijn reis vervolgen. Hij weigerde echter. Door de behandeling aan de grens besloot hij niet langer nog naar de Verenigde Staten te zullen reizen.

Bron: The Guardian / cc-foto: Raymond Wambsgans

Geef een reactie

Laatste reacties (2)